20:43 12.12.2017

Зниження норм допустимого електромагнітного випромінювання гальмує впровадження нових технологій

3 хв читати
Зниження норм допустимого електромагнітного випромінювання гальмує впровадження нових технологій

Спроби скасувати дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України, гальмують впровадження нових технологій в Україні, вважають провідні українські мобільні оператори - "Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із корпоративного управління та контролю "Vodafone Україна" Олег Проживальський заявив, що компанію дивує таке рішення суду, оскільки воно повністю розходиться з діями уряду та позицією держави зі стратегічного для України питання - розвитку 4G.

"У той час, як держава зробила необхідні кроки для впровадження 4G в Україні, - вже оголошено дату проведення тендера, визначено частотний діапазон для розгортання мережі нового покоління, - подібні рішення повністю блокують можливість будівництва мереж", - зазначив він.

У свою чергу президент "Київстару" Петро Чернишов наголосив, що в Україні діють найжорсткіші у світі санітарно-гігієнічні норми і вимоги до обладнання базових станцій — 2,5 мкВт/кв. см, при тому, що в країнах Скандинавії — 100 мкВт/кв. см, а в США, Японії та Канаді — 1000 мкВт/кв см.

На думку П.Чернишова, постійне зростання трафіку потребує дедалі більшого обсягу енергії електромагнітних хвиль для його передачі користувачам мобільних послуг зв'язку. При цьому що "слабкішими" є базові станції, то більша їх кількість потрібна для "покриття" тієї самої території. За його словами, застарілі санітарні норми сильно загальмовують повноцінне розгортання 3G і будівництво адекватного покриття для 4G.

"Уже доведено, що радіохвилі від базових станцій не шкодять здоров'ю. Підтвердження - звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я, де зазначено, що радіохвилі базових станцій за своєю природою - це електромагнітні поля, які, на відміну від іонізуючої радіації (гамма-промені, рентгенівське випромінювання), не викликають у людському організмі порушень хімічних зв'язків. Але чомусь ВООЗ - не достатньо авторитетна організація для Інституту громадського здоров'я. І вони гальмують своїми позовами впровадження нових технологій", - сказав П.Чернишов.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі компанії lifeсell, "призупинення дії наказу №266 викликає надзвичайне занепокоєння, оскільки свідчить про неготовність держави зменшувати тиск на сферу господарювання, стимулювати залучення інвесторів, а також відкидає телекомунікаційну галузь на кілька років назад".

lifecell наголошує, що призупинений судом наказ МОЗ був прийнятий як частина дерегуляції господарської діяльності у сфері телекомунікацій, оскільки оператори давно привертали увагу громадськості й органів влади до надмірної зарегульованості своєї сфери діяльності, що примушує Україну відставати в розвитку технологій від країн Європи на кілька десятків років.

Як повідомлялося, 7 грудня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу громадської організації "Інститут громадського здоров'я" і призупинив до вирішення справи в суді дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України.

У травні МОЗ України підписало наказ про внесення змін до санітарних норм і правил захисту населення від дії електромагнітних випромінювань, що дасть змогу мобільним операторам зменшити інвестиції на побудову сучасних мереж і скоротити кількість дозвільних документів під час впровадження технології мобільного зв'язку четвертого покоління (4G, LTE).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА