14:19 13.12.2017

Одеська обладміністрація затвердила план включення Білгород-Дністровської фортеці до списку ЮНЕСКО

2 хв читати
Одеська обладміністрація затвердила план включення Білгород-Дністровської фортеці до списку ЮНЕСКО

Робоча група при Одеській обласній державній адміністрації затвердила план заходів щодо внесення Білгород-Дністровської (Акерманської) фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомила прес-служба обладміністрація, заявка має бути оформлена протягом наступного року.

"На думку фахівців, в заявці треба враховувати не лише саму Білгород-Дністровську фортецю, але і той факт, що вона побудована на руїнах давньогрецького міста Тіра. Таке поєднання значно збільшить шанси об'єкта на потрапляння до списку ЮНЕСКО", - наводить прес-служба слова заступник голови Одеської ОДА Світлани Шаталової.

Протягом перших трьох кварталів 2018 буде розроблено формат номінації, зокрема - відбудеться виготовлення карт і планів об'єкта. Також управління туризму, рекреації і курортів Одеської обладміністрації разом з експертами визначить стан збереження Білгород-Дністровської фортеці і фактори, які на це впливають: техногенного, екологічного характеру, інші ризики, зокрема з боку відвідувачів.

На 2019 рік заплановано підготовку науково-технологічних рекомендацій, складання програм науково-проектних робіт, генерального плану музеїфікації та його ескізного проекту, підготовка наукового звіту тощо.

Зокрема, відбудеться визначення об'єкта номінації, його меж, формулювання видатної універсальної цінності і визначення критеріїв, за якими цей об'єкт вноситься до Списку. Про це повідомила заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Шаталова.

Як повідомлялося, на початку грудня глава Одеської ОДА Максим Степанов ініціював внесення Білгород-Дністровської (Акерманської) фортеці до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Згідно з дорученням голови ОДА, заходи щодо включення фортеці до переліку об'єктів, що мають високу значимість для людства, мають завершитися до 31 липня 2019 року.

Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця - один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Точна дата початку будівництва Аккерманській фортеці невідома. Більшість істориків засновниками фортеці вважають генуезців, які прийшли в Причорномор'я в XIII столітті. Є одній з найкраще збережених і при цьому найбільшою такою фортифікаційною спорудою на території України. Загальна площа території фортеці становить 9 га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА