14:50 13.12.2017

ГПУ завершила досудове розслідування щодо Лавриновича

2 хв читати
ГПУ завершила досудове розслідування щодо Лавриновича

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України завершив досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра юстиції України Олександра Лавриновича в захопленні державної влади, зокрема шляхом вжиття заходів до незаконної зміни чинної Конституції України, що, зокрема, призвело до незаконного розширення повноважень президента України.

"У зв'язку з цим 11.12.2017, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта ... здійснено повідомлення підозрюваному та його захисникам про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні та надано доступ до матеріалів досудового розслідування", - повідомляється на офіційному сайті Генпрокуратури .

Як повідомлялося, О.Лавриновича обвинувачує Генеральна прокуратура України в участі в організації конституційного заколоту в 2010 році. Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури проводив досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою О.Лавриновича в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади ) Кримінального кодексу України.

6 вересня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту України Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції О.Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного заколоту в 2010 році. Зокрема, О.Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

У 2010 році Конституційний суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

15 вересня 2017 року Печерський районний суд м.Києва обрав екс-міністру юстиції України О.Лавриновичу запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 2 листопада. Проте 19 вересня адвокат О.Лавриновича Євген Солодко подав апеляцію на рішення суду про арешт. 28 вересня Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу адвоката і скасував рішення Печерського районного суду Києва про обрання О.Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді арешту. Цим же рішенням Апеляційний суд постановив звільнити О.Лавриновича з-під варти в залі суду

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА