12:22 18.12.2017

СБУ вилучила у засновника одного з найпопулярніших російськомовних блогів про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку

4 хв читати
СБУ вилучила у засновника одного з найпопулярніших російськомовних блогів про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку

Служба безпеки України здійснила обшук у квартирі засновника одного з найбільших російськомовних блогів про криптовалюти та блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі.

Як повідомляється на сайті ForkLog, обшук відбувся 15 грудня вранці у присутності двох понятих.

Підставою для обшуку послужило кримінальне провадження проти групи осіб зі США та України, які, за даними слідства, розробили злочинну схему заволодіння грошовими коштами з платіжних карток третіх осіб.

"Як заявили співробітникам СБУ підозрювані, вони здійснювали "обмін криптовалюти "біткоїн" на українську гривню за допомогою інтернет-ресурсу "Форклог". Надана ними інформація сама по собі не відповідає дійсності, оскільки функціонал, що дає змогу здійснювати такий обмін, на сайті відсутній, і ніякої подібної "допомоги" ForkLog ніколи не надавав. Окрім цього, жодна із зазначених у документі осіб жодним чином не пов'язана ні з діяльністю ForkLog, ні з його засновником, і жодних доказів зворотного слідчі не надали", - йдеться в заяві сайта.

Станом на ранок понеділка позиції СБУ щодо інциденту на сайті відомства немає.

При цьому, згідно з повідомленням ForkLog, під час обшуку співробітники СБУ вилучили кілька пристроїв з криптовалютами, що зберігаються на них, ноутбук та інші особисті речі А.Каплана. Один зі співробітників СБУ робив спроби вивести біткоїни на свій гаманець прямо під час обшуку, на що адвокат А.Каплана викликав поліцію, повідомив про ймовірний грабіж і викликав наряд. Після цього спроби вивести біткоїни на свою адресу припинилися, заявляють у ForkLog. Також у виданні додали, що наступного дня після обшуку з криптовалютного гаманця Ethereum, який належав А.Каплану, на новостворений гаманець було переведено всі монети ETH.

Крім того, ввечері 16 грудня невстановлені особи здійснили спробу зняти з його особистої банківської картки 3 тис. грн.

"На мій погляд, ця ситуація безпосередньо ілюструє один із можливих сценаріїв розвитку взаємовідносин держави і криптовалютної спільноти, тому ми вирішили розголосити справу. Оскільки йдеться не так про захист моїх особистих інтересів чи інтересів ForkLog, як про захист інтересів усієї спільноти. І ця подія є попередженням для всіх, хто пов'язаний із блокчейн-технологіями, при цьому не має значення, наскільки ви публічні.

Наразі ми співпрацюємо з адвокатами для того, щоб повернути вилучене майно. Особливо дивною виглядає практика переведення криптовалют на адреси, підконтрольні співробітникам СБУ. Окрім монет ETH, на новостворені гаманці було переведено й деякі інші криптовалюти. Ситуація з біткоїнами поки що не ясна. Під час обшуку мій адвокат виявив низку процесуальних порушень, зокрема переривання відеозйомки", - наводить видання слова А.Каплана.

У цей же час в одеському офісі ForkLog також розпочався обшук, в результаті якого було конфісковано готівку компанії, всю техніку (близько десяти пристроїв iMac) і пляшку рому Kraken.

Захищати інтереси засновника ForkLog буде адвокат і керуючий партнер юридичної компанії Juscutum Артем Афян.

"Фінансові регулятори можуть займати виважену й обережну позицію, заявляючи про те, що вони поки що не готові дати визначення криптовалюті. Водночас українська правоохоронна система своїми активними діями демонструє, що криптовалюта — це досить цінний актив, щоб заради нього влаштовувати облави. Зазвичай перед Новим роком відбуваються обшуки, пов'язані з розкраданням в ювелірних крамницях, а трендом цього сезону стали криптовалюти. Те, що цей обшук даремний у рамках розслідуваної справи, немає сумнівів. З тим же успіхом можна було б провести обшук в офісі Першого національного телеканалу, заявивши, що вони торгують зброєю, оскільки показують про це сюжети", - наводить ForkLog слова А.Афяна.

У завершенні заяви видання від імені А.Каплана наголошується на неспроможності звинувачень у тому, що обмін криптовалюти був здійснений за допомогою інформаційного ресурсу Forklog. А також висловлюється сподівання на реакцію влади на такі дії правоохоронців і дуже оперативне повернення комп'ютерів, вилучених у рамках обшуку.

"А ось повернення криптовалюти і відповідальність слідчої групи стануть знаковим і показовим кейсом. Цим ми плануємо зайнятися окремо", - підсумував адвокат.

Нині сайт продовжує свою роботу. За даними сервісу Similarweb, в листопаді цього року сайт ForkLog відвідало майже 5,5 млн людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА