21:58 20.12.2017

Євросоюз висловлює стурбованість загостренням ситуації на сході України

2 хв читати
Євросоюз висловлює стурбованість загостренням ситуації на сході України

Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС) заявив про різке погіршення гуманітарної ситуації і стану безпеки на сході України, де спостерігається найбільша з лютого 2017 року кількість порушень режиму припинення вогню, випадків загибелі людей і знищення майна.

"Розташування збройних сил у безпосередній близькості від житлових районів і ведення вогню з місць критичної інфраструктури або по ній демонструє повну неповагу до життя людей. Життєво важливі підвищена стриманість і подальші зусилля щодо захисту водопостачання та енергетичної інфраструктури", - наголошується в документі, поширеному в середу ввечері в Брюсселі.

У заяві міститься заклик дотримуватися режиму припинення вогню і вивести важке озброєння в контрольовані місця зберігання.

"Ми також ще раз підкреслюємо, що необхідний повний, безпечний і безперешкодний доступ для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і її технічного обладнання до всієї території, передбаченої її мандатом", - підкреслив представник ЄВС.

За його словами, вкрай важливо, щоб мінські угоди були реалізовані всіма сторонами.

"Ми очікуємо, зокрема, що Росія повною мірою і негайно використає свій вплив на сепаратистів в цьому відношенні. Угода, досягнута на сьогоднішній Тристоронній контактній групі про відновлення зобов'язань з припинення вогню на святковий період, є необхідним кроком, до того ж, що негайна стриманість залишається імперативною", - йдеться в комюніке.

У ньому висловлюється думка, що виведення російського контингенту зі Спільного центру з контролю і координації також має серйозні негативні наслідки для підтримки припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення. У Брюсселі очікують, що обидві сторони вживатимуть усіх необхідних заходів, щоб СЦКК міг відновити свою роль в рішенні проблем безпеки на місцях.

"Європейський союз продовжує підтримувати здійснювані дипломатичні зусилля щодо повного здійснення мінських угод в якості основи стійкого політичного врегулювання конфлікту на сході України, поважає незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", - заявив представник ЄВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА