17:31 22.12.2017

Порошенко про перемогу "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі: Зроблено значний внесок в енергетичну безпеку України

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко привітав українців із перемогою НАК "Нафтогаз України" над ПАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі, повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Сьогодні зроблено значний внесок в енергетичну безпеку нашої держави", – процитував С.Цеголко слова президента України на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Як повідомила в п'ятницю прес-служба президент України, П.Порошенко під час зустрічі з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим відзначив надзвичайну важливість цього рішення для національної безпеки України.

"Я вважаю, що це історична перемога. Бо якщо був би програш у цьому суді, перед Україною була пряма загроза дефолту", - наголосив президент.

Він зазначив, що нині, коли Україна показала, що вміє захищати національну безпеку і відстоювати державні інтереси, у Києва буде жорсткіша позиція в переговорах із нашими іноземними партнерами щодо майбутнього газотранспортної системи і НАК "Нафтогаз України".

"Відбулася важлива позитивна подія. Ми отримали остаточне рішення Стокгольмського трибуналу щодо контракту купівлі-продажу газу 2009 року. "Нафтогаз" отримав позитивне рішення за всіма пунктами", - поінформував А.Коболєв президента України, наголосивши, що "Україна за всіма пунктами отримала перемогу".

За словами голови правління НАК "Нафтогаз України", відповідно до рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма було повністю скасовано позицію "бери або плати" на суму понад $45 млрд, "яка є наслідком так званого контракту пані Юлії Тимошенко" (колишнього прем'єр-міністра України Юрієві Тимошенко - ІФ).

За словами А.Коболєва, також було зменшено ціну на газ, який "Нафтогаз" купував у 2014-2015 роках, приблизно на 30%. Економія становить приблизно $1,8 млрд.

Він також повідомив, що ціна за тим контрактом була $485 за 1 тис. куб м природного газу, а нині ціна становитиме не більше ніж $350. "Відповідно, економія буде дуже значною як для "Нафтогазу", так і для всієї Української держави", - наголосив А.Коболєв.

П.Порошенко привітав голову правління НАК, юридичну команду "Нафтогазу України", український уряд і народ "із тим, що Україна навчилися захищати свої інтереси, використовуючи європейські суди".

Сторони також обговорили перспективи рішення Арбітражу щодо транзиту, після чого можна буде говорити про остаточні цифри боргу.

"Завжди напередодні Нового року були переговори з "Газпромом". Ця компанія відмовлялася укладати будь-які угоди, тримаючи не лише Україну, а й всю Європу на гачку. На щастя, коли енергетична стратегія була змінена, ми з абсолютною упевненістю входимо в новий 2018-й рік", - сказав П.Порошенко.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" також поінформував, що на сьогодні до газосховищ закачано близько 15 млрд куб. м природного газу.

"Запровадження ринкових тарифів, запровадження системи субсидій, запровадження справедливих цін - це той внесок в енергетичну безпеку держави, коли Україна зіскочила з газового гачка й отримала справжню енергетичну незалежність", - наголосив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА