22:02 22.12.2017

УЗАГАЛЬНЕННЯ: Стокгольмський арбітраж у ключових питаннях став на бік "Нафтогазу" в спорі з "Газпромом"

4 хв читати
УЗАГАЛЬНЕННЯ: Стокгольмський арбітраж у ключових питаннях став на бік "Нафтогазу" в спорі з "Газпромом"

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в п'ятницю надав НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" рішення щодо контракту на купівлю-постачання природного газу, спір за яким був ініційований компаніями в червні 2014 року.

Сторони у своїх офіційних повідомленнях очікувано прокоментували виграшні для себе трактування окремих пунктів цього рішення, яких у "Нафтогазу" виявилося помітно більше.

TAKE OR PAY ЧИ "БЕРИ АБО ПЛАТИ"

Ще 31 травня 2017 року після отримання окремого рішення трибуналу в офісі НАК із полегшенням зітхнули. У найбільшій за грошовими вимогами сторін частині спору арбітраж став на бік української компанії. У разі протилежного рішення "Нафтогаз", що виступає стороною у контракті, неминуче було б визнано банкрутом.

Так, за даними НАК, повністю відхилені арбітражем вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" за період 2012-2017 рр. становили $56 млрд.

Водночас трибунал залишив це стандартне для довгострокових контрактів положення, знизивши за ним планку до річної контрактної кількості (РКК) в обсязі 5 млрд куб. м, обов'язковими з яких є 4 млрд куб. м у зв'язку з 20% допустимого відхилення від РКК.

З урахуванням перегляду контрактної формули варто очікувати, що ціна газу для України на кордоні з РФ буде нижчою, ніж з ЄС. При цьому зазначений обсяг обов'язкової закупівлі не є позамежним для НАК, навіть попри поставлену країною мету повністю піти від імпорту газу за рахунок зростання внутрішнього видобутку в 2020 році. Приміром, очікуваний обсяг імпорту газу Україною в 2017 році становитиме близько 14,5 млрд куб. м. Навіть у разі різкого зростання внутрішнього видобутку та скорочення споживання в найближчі два роки компанія зможе продавати цей газ на своєму західному кордоні, оскільки арбітраж скасував заборону на його реекспорт. Також можливий варіант відстроченого отримання цього газу у "Газпрому" і після закінчення терміну дії контракту.

ПЕРЕГЛЯД КОНТРАКТНОЇ ФОРМУЛИ

"Нафтогаз" і "Газпром" у своїх заявах не стали розголошувати деталі затвердженої трибуналом нової формули ціни на газ. Водночас відомо, що ціна "Газпрому" для "Нафтогазу" за рішенням арбітражу дорівнюватиме ціні газу на європейському хабі, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль та мазут.

Окремо арбітраж знизив ціну газу на II квартал 2014 року: її зменшено на 27,4% - до $352 із $485 за 1 тис. куб. м. Такий самий підхід буде застосовано і до майбутніх постачань, але цифра зниження до первинної формули контракту буде іншою. "На майбутнє ціну буде зменшено... Вона буде близька до європейської, а якщо говорити точно, вона дорівнюватиме ціні на одному з європейських хабів, що ми вважаємо значним поліпшенням умов купівлі газу в Україні", - зазначив голова НАК А.Коболєв.

За розрахунками "Нафтогазу", завдяки перегляду ціни компанія заощадила $1,8 млрд на придбаному у російської компанії в 2014-2015 рр. газі порівняно зі спочатку прописаною в контракті формулою.

ПОСТАЧАННЯ НА НКТ

Згідно із заявою НАК, арбітраж також став на бік компанії в питанні оплати постачання природного газу "Газпромом" на тимчасово окуповані території Донбасу. Російська компанія станом на грудень 2017 року виставила НАК рахунки за такі постачання в обсязі близько $1,3 млрд. Майбутні постачання на зазначені території також не стосуватимуться "Нафтогазу" до припинення окупації окремих районів Донбасу.

Водночас у НАК не впевнені у виконанні "Газпромом" нових умов контракту під час постачання газу без підписання додаткових угод. У цьому разі зберігається ризик зарахування російською компанією майбутніх платежів НАК за постачання газу в рахунок цього "боргу". "Чи буде "Газпром" готовий відмовитися від цього боргу (за постачання на НКТ - ІФ) і постачати нам надалі газ, ми дізнаємося найближчим часом", - сказав А.Коболєв.

ПЕРЕГЛЯД ЦІНИ ЗА 2011-2014

Згідно з прес-релізом "Газпрому", в питанні перегляду ціни газу за період із травня 2011-го по квітень 2014 року арбітраж став на бік російської компанії. Це питання було найбільшою за грошима претензією "Нафтогазу", який, за даними російської компанії, хотів отримати право на ретроактивне стягнення з "Газпрому" за раніше куплений газ близько $14 млрд.

БОРГИ ЗА СТАРІ ПОСТАЧАННЯ

За заявою "Газпрому", сума підтвердженої арбітражем простроченої заборгованості НАК за постачання газу перед російською компанією становить $2,019 млрд.

За даними агентства, така сума розрахована виходячи з недоплати за четвертий квартал 2013 року і другий квартал 2014-го мінус переплати за постачання за "зимовими пакетами" в четвертому кварталі 2014-го і в 2015 році.

Окрім $2 млрд, "Нафтогаз" повинен буде сплатити з 22 грудня "Газпрому" відсотки за кожен день прострочення у розмірі 0,03%, або 10,95% річних.

Водночас, за словами А.Коболєва, "Нафтогаз" розрахується з "Газпромом" у лютому після ухвалення арбітражем другого рішення за контрактом на транзит, тоді ж стане зрозумілою і остаточна сума зобов'язань сторін. Голова НАК нагадав, що за транзитним контрактом сума вимоги української компанії до російської становить близько $16 млрд.

РІШЕННЯ АРБІТРАЖУ - ПЕРЕМОГА НАК?

У "Нафтогазі" в цьому переконані, оскільки позиція "Газпрому", який хотів зберегти редакцію підписаного в 2009 році контракту, з ключових питань "бери або плати" та перегляду формули не була задоволена трибуналом.

Загалом у "Нафтогазі" оцінюють позитивний ефект від рішень арбітражу в $75 млрд за весь термін дії контракту на постачання газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА