08:07 24.12.2017

Суд обрав запобіжний захід братові заступника голови Запорізької облради, також підозрюваного у справі "про фіктивні тендери"

3 хв читати
Суд обрав запобіжний захід братові заступника голови Запорізької облради, також підозрюваного у справі "про фіктивні тендери"

Червонозаводський райсуд Харківської області в ніч на неділю визначив запобіжний захід другому підозрюваному у справі "про фіктивні тендери" Марку Марченко.

"Йому, як і раніше братові (заступнику голови Запорізької облради Владиславу Марченко, також підозрюваному у цій справі - ІФ), суд визначив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета", - повідомили коррепонденту агентства "Інтерфакс-Україна" в прес -службі прокуратури Харківської області.

Прокуратура вимагала визначити М.Марченко більш жорсткий запобіжний захід - у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі нанесеного, за даними досудового слідства, збитку (87 млн.грн)

Як повідомлялося, 20 грудня Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання низки місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді, керівник Запорізької облорганізації партії Владислав Марченко та заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

При цьому міський голова Володимир Буряк повідомив, що його заступник А.Пустоваров вчора пізно ввечері відпросився на один день у приватних справах, і вже завтра, 22 грудня, повинен бути на робочому місці.

Пізніше адвокат Марченко Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінюють затримання В.Марченко як тиск на політичну силу. "Це переслідування заради демотивації і приниження, як політичної сили так і тих людей, які в перебігу останніх трьох років відкрито чесно борються проти олігархічного розкрадання міста Запоріжжя та Запорізької області", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

"В.Марченко, який згідно з даними слідства разом з братом ... лобіювали свої фірми через зв'язок з екс-оппоблоківцем, заступником мера Пустоваровим ... Я розумію емоції пана голови фракції у ВР: його люди затримані, а оппоблоківець втік ... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

22 грудня прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) Марченко, його братові і директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Тільки в цьому році проведено більше 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер ні відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не виявлялися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переводили фіктивним підприємствам для подальшого переведенні в готівку.

Внаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн.грн.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА