10:36 27.12.2017

Кандидатів до Антикорупційного суду мають підбирати представники Євросоюзу та США - Соболєв

5 хв читати
Кандидатів до Антикорупційного суду мають підбирати представники Євросоюзу та США - Соболєв

Народний депутат України з фракції "Самопоміч", екс-голова антикорупційного комітету парламенту Єгор Соболєв розкритикував механізми формування суддівського корпусу Вищого антикорупційного суду, закладені в президентському законопроекті, запропонувавши підбирати кандидатів представникам Євросоюзу та США.

"Петро Порошенко виписав законопроект про створення Антикорупційного суду у надії знов обдурити як суспільство, так і західних партнерів. Нам потрібний Антикорупційний суд, який буде ув’язнювати, а не відпускати топ-корупціонерів. Топ-корупціонерам Антикорупційний суд взагалі не потрібний. Максимум, на що вони зараз готові - хай буде суд з такою красивою вивіскою, але далі із залежними корумпованими суддями", - написав він на своїй сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Екс-голова антикорупційного комітету наголосив, що під час формування антикорупційного суду необхідно уникнути ігнорування громадської думки, як це сталося під час підбору кандидатів для Верховного Суду.

"На чолі з президентом їм вдалося провернути такий трюк при підборі Верховного Суду. Громадськість наче допустили аналізувати кандидатів у судді, але проігнорували більшість її викриттів. Тепер Петро Порошенко пропонує повторити трюк при формуванні Антикорупційного суду. Це погана ідея, яку ми маємо відкинути в парламенті", – додав Є.Соболєв.

Як альтернативу він пропонує довірити функцію відбору суддів представникам урядів США та Євросоюзу.

"Право підбору кандидатів до Антикорупційного суду варто напряму делегувати представникам Євросоюзу і США. Ми залучили їх при підборі директора Антикорупційного бюро та Антикорупційного прокурора, і це добре спрацювало. Представників європейського та американського правосуддя було неможливо ані підкупити, ані задурити. Саме такі люди мають формувати Антикорупційний суд України", – резюмував нардеп.

Як повідомлялося, у вівторок 26 грудня текст президентського законопроекту (№7440) про Вищий антикорупційний суд оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Крім того, на сайті парламенту оприлюднено текст супутнього законопроекту про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (№7441).

Згідно з текстом законодавчої ініціативи (№7440), Вищий антикорупційний суд - це постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України, завдання якого - здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов'язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів.

Вищий антикорупційний суд має здійснювати правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності) процесуальним законом, а також шляхом здійснення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях. Територіальна юрисдикція (підсудність) такого суду поширюється на всю територію України.

До складу суду входять судді у кількості, що визначається згідно із законом "Про судоустрій і статус суддів" у межах видатків, передбачених у державному бюджеті України на утримання цього суду, та з окремим встановленням, у межах кількості суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати цього суду.

Голова Вищого антикорупційного суду має одного заступника, який здійснює адміністративні повноваження, визначені головою суду.

Голова суду обирається в порядку та здійснює повноваження, передбачені законом "Про судоустрій і статус суддів".

На посаду судді може бути призначений кандидат не молодше 35 років, який має значний досвід здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією, володіє знаннями та практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини. Такий кандидат має відповідати одній з вимог: має стаж роботи на посаді судді не менше ніж п’ять років; має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; має досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення - щонайменше сім років.

Для зайняття посади судді Вищого антикорупційного суду проводиться конкурс. Для цього кандидат має подати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України низку документів.

Не можуть бути призначені суддями Вищого антикорупційного суду особи, які перед цим упродовж десяти років працювали (проходили службу) в органах прокуратури, внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державному бюро розслідувань, інших правоохоронних органах (органах правопорядку), податковій міліції, Службі безпеки України, митних органах, Національному антикорупційному бюро України, Національному агентстві з питань запобігання корупції, Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антимонопольному комітеті України, Рахункові палаті, центральному органі виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику; центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Також не можуть претендувати на посаду судді особи, які обіймали політичні посади та мали представницький мандат; ті, які протягом останніх п’яти років входили до складу керівних органів політичної партії або перебували в трудових або інших договірних відносинах із політичною партією.

У законопроекті наводиться ще низка обмежень для потенційних кандидатів.

Ця законодавча ініціатива також передбачає утворення на шість років Вищою кваліфкомісією суддів Громадської ради міжнародних експертів. Серед функцій цієї ради - збирання, перевірка та аналіз інформації щодо кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду; надання Вищій кваліфкомісії суддів відомостей про кандидатів.

Окрім цього, передбачено моніторинг доброчесності суддів.

Згідно із законопроектом, судді Вищого антикорупційного суду, а в разі потреби за його заявою також членам його сім'ї, надається цілодобова охорона (забезпечує Служба судової охорони). Житло судді оснащується охоронною сигналізацією та кнопками тривожної сигналізації.

Судові палати Вищого антикорупційного суду для здійснення правосуддя в першій інстанції розміщуються в межах одного населеного пункту. Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду також розміщується в межах одного населеного пункту.

Апеляційна палата та судові палати Вищого антикорупційного суду для здійснення правосуддя в першій інстанції не можуть розміщуватися в одній будівлі. Крім того, Вищий антикорупційний суд, його палати та апарат не можуть розміщуватися в одній будівлі разом з іншими судами, державними органами, їхніми територіальними, структурними підрозділами, представництвами, органами місцевого самоврядування, установами, організаціями.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА