14:23 27.12.2017

Антикорупційні організації та громадські активісти закликають Порошенка відкликати законопроект про антикорупційний суд

2 хв читати

Антикорупційні організації та громадські активісти розкритикували президентський законопроект (№7440) про Вищий антикорупційний суд як такий, що не відповідає вимогам Венеціанської комісії і не дозволяє забезпечити незалежність такого судочинства.

"Група "Антикорупційна реформа" РПР (Реанімаційний пакет реформ - ІФ) і громадські активісти-підписанти звертаються до президента України з проханням відкликати законопроект №7440 та подати на заміну проект закону, який відповідатиме рекомендаціям Венеціанської комісії", - йдеться в заяві ряду організацій, поширеній Центром протидії корупції.

Зокрема, зазначено, що законопроект №7440 суперечить основній рекомендації Венеціанської комісії - не передбачає ключової ролі міжнародних донорів у доборі антикорупційних суддів. Експертам, номінованим міжнародними донорами, надається виключно дорадча роль у доборі суддів. Фактично передбачається створення нової Громадської ради, аналогічної Громадській раді доброчесності, як у конкурсі до Верховного Суду. "Рішення експертів Громадської ради має не допустити проходження недоброчесних суддів до нового суду, проте цього не відбулося", - наголошують антикорупціонери.

У законопроекті пропонується створити раду міжнародних експертів. Проте негативні висновки цієї ради не зобов'яжуть Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) дискваліфікувати сумнівних кандидатів. Рішення Ради міжнародних експертів зможуть бути подолані 11 членами ВККС.

"…Міжнародні експерти будуть використані лише для легітимації призначення "потрібних" суддів", - побоюються підписанти заяви.

Крім того, за твердженням експертів, законопроект №7440 суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії в частині визначення юрисдикції суду з огляду на те, що "президент пропонує доручити Антикорупційному суду розгляд тисячі справ, не пов'язаних із топ-корупцією". Таким чином, суд буде переобтяжений не пов'язаними з корупцією злочинами і не буде часу або ресурсу сконцентруватися на топ-корупції.

Антикорупціонери також звертають увагу на високі вимоги до кандидатів на посади суддів, за яких сформувати такий суд буде практично неможливо.

"Наголошуємо, що запропоновані президентом умови добору суддів та підсудність Вищого антикорупційного суду суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії та нівелюють саму суть створення антикорупційного суду", - підсумовується в заяві.

Цю заяву підписали група "Антикорупційна реформа" РПР, Центр протидії корупції, ACREC, Центр політичних студій і аналітики "Ейдос", StateWatch, Тransparency Іnternational Україна, Антикорупційний штаб, Центр політико-правових реформ та Автомайдан.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА