11:13 29.12.2017

До судів у 2017 році передано 27 справ щодо подій на Майдані, повідомлено про підозру 33 особам - Горбатюк

2 хв читати
До судів у 2017 році передано 27 справ щодо подій на Майдані, повідомлено про підозру 33 особам - Горбатюк

До українських судів у 2017 році передано 27 кримінальних проваджень, пов'язаних із подіями на Майдані у 2013-2014 роках, повідомлено про підозру 33 особам, у розшуку перебуває 91 людина, повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Наш департамент передав до судів провадження щодо 21 людини. Інші органи передали щодо семи. Тобто в 2017 році до суду надійшло 27 завершених справ. Цього ж року повідомлено про підозру ще 33 особам: це 18 працівників органів внутрішніх справ, три прокурори, 11 тітушків, один працівник суду", - розповів С.Горбатюк в інтерв'ю тижневику "Тиждень", відповідаючи на запитання, скільки справ, пов'язаних із Майданом, передали до судів у 2017 році.

Крім того, за його словами, за злочини часів Майдану повідомлено про підозру 26 слідчим, 16 прокурорам і 16 суддям. "Щодо 13 суддів, 21 слідчого і 12 прокурорів до суду передано обвинувальні акти. Але жодного обвинувального вироку немає", - розповів С.Горбатюк.

"Нині в розшуку, якщо йдеться про справи, які веде наш департамент, перебуває 91 людина. Ми розслідуємо загалом понад 100 кримінальних проваджень. Це більше ніж 3,4 тис. епізодів злочинних дій, які об'єднані в ці провадження", - розповів глава департаменту спеціальних розслідувань.

Він зазначив, що провадження щодо подій часів Майдану групуються за тим, що відбувається. Водночас у деяких справах розслідування свідомо затягують.

"Ми добилися передачі до ДСР (департамент спеціальних розслідувань - ІФ) провадження про події в Хмельницькому в лютому 2014-го: там розстріляли людей біля будівлі управління Служби безпеки України. Раніше ми цікавилися перебігом цього розслідування. І під час однієї з нарад зі слідчими військової прокуратури, які вели цю справу, ми вказали на помилки, сподіваючись, що вони неумисні. Проте відтоді минуло півроку і стало тільки гірше: ми зрозуміли, що це свідомі дії на шкоду розслідуванню. Наприклад, були ознаки умисного підтасовування доказів та інших даних, що стосуються причетних до розстрілів людей. Тоді ми зажадали перед генпрокурором, щоб це провадження передали нашому департаменту, а слідчих притягнули до відповідальності. Коли ж взялися за цю справу, з'ясувалося, що нам не передали найважливіших речових доказів - дві кулі: вони зникли. За результатами службового розслідування до відповідальності не притягнули нікого. Кулі, до речі, так і не знайшли", - розповів С.Горбатюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА