12:30 05.01.2018

Рішення грузинського суду не дає Україні підстав для екстрадиції або видворення Саакашвілі - адвокат

2 хв читати
Рішення грузинського суду не дає Україні підстав для екстрадиції або видворення Саакашвілі - адвокат

 Рішення Тбіліського міського суду про визнання винним лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі в перевищенні повноважень на посаді президента Грузії наразі не дає Україні законних підстав для його екстрадиції або видворення, стверджує адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

"Ми вважаємо, що всі справи, які є в Грузії проти Саакашвілі, інкриміновані йому за політичними мотивами. Але я хочу підкреслити, що навіть якщо влада України якось хоче використовувати цю справу для тиску на Саакашвілі, то будь-які дії щодо екстрадиції або видворення його з України навіть на підставі так званого рішення грузинського суду будуть незаконними", - сказав він в ефірі телеканалу "NewsOne" у п'ятницю.

Р.Чорнолуцький зазначив, що у М.Саакашвілі на сьогодні "достатньо правових статусів, які забороняють Україні екстрадувати або видворяти його".

Адвокат підкреслив, що екс-президент Грузії кілька останніх років постійно проживає в Україні, а також зараз у статусі особи, яке судиться з Державною міграційною службою за відмову надати йому статус захищеної особи після позбавлення українського громадянства, і відповідно до кримінальним процесуальним законодавством це не дає Україні можливостей екстрадувати його.

Р.Чорнолуцький повідомив, що у М.Саакашвілі є офіційна довідка від ДМС про те, що йому дозволено перебувати в Україні як мінімум до 1 березня 2018 року, і в подальшому цей термін повинен продовжуватися, доки йтимуть судові процеси з міграційною службою.

Він також вказав, що у захисту М.Саакашвілі в Грузії є можливості для продовження відстоювання його інтересів і після рішення Тбіліського міського суду, зокрема, подавати апеляцію.

Як повідомлялося, вранці 5 січня Тбіліський міський суд визнав винним Михайла Саакашвілі у справі "про злісне перевищенні повноважень" на посаді президента Грузії і присудив три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що М.Саакашвілі в 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство в 2006 році співробітника банку Сандро Гіргвіліані. Справа про це вбивство мала широкий резонанс в Грузії, так як до вбивства С.Гіргвіліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая і інші високопоставлені співробітники правоохоронних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ вивела в Чорне море підводний ракетоносець

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА