14:06 05.01.2018

Рішення про можливу екстрадицію Саакашвілі ухвалюватиме Мін’юст

2 хв читати
Рішення про можливу екстрадицію Саакашвілі ухвалюватиме Мін’юст

Рішення про можливу екстрадицію лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі ухвалюватиме Міністерство юстиції після отримання висновків екстрадиційної перевірки, яка нині триває, повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

"Згідно з Європейською конвенцією про видачу правопорушників видача особи відбувається за умови здійснення нею злочину, за який за законодавством сторони, яка вимагає видачі, може бути призначене покарання у вигляді позбавлення волі терміном не менше ніж один рік. Ми нині знаємо, що статус М.Саакашвілі змінився - він уже засуджений, проте прокуратура міста Києва за зверненням Міністерства юстиції України... здійснює екстрадиційну перевірку стосовно Саакашвілі за запитом компетентних органів Грузії. З метою проведення цієї перевірки та з'ясування всіх обставин... які можуть стати підставою для відмови у видачі зазначеної особи іншій державі, Саакашвілі буде запрошено до прокуратури міста Києва для надання відповідних пояснень", - сказав А.Лисенко в ефірі телеканалу "112.Україна" в п'ятницю.

За його словами, екстрадиційна перевірка вже розпочалася, але немає якихось спеціальних нормативів щодо тривалості такої перевірки.

"М.Саакашвілі поки що не прибув до київської прокуратури, його запрошують. Наразі триває процес узгодження дати зі стороною захисту", - поінформував речник Генпрокуратури.

За його словами, у рамках цієї екстрадиційної перевірки прокуратура міста Київ направила запити до інших органів державної влади України, а висновки, складені за результатами цієї перевірки, будуть надані Міністерству юстиції України для ухвалення остаточного рішення про екстрадицію.

Як повідомлялося, вранці 5 січня Тбіліський міський суд визнав винним М.Саакашвілі у справі "про злісне перевищення повноважень" на посаді президента Грузії та присудив три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що М.Саакашвілі в 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство в 2006 році працівника банку Сандро Гіргвліані. Справа про це вбивство мала широкий резонанс у Грузії, оскільки до вбивства С.Гіргвіліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая та інші високопоставлені працівники правоохоронних органів.

Адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький стверджує, що рішення Тбіліського міського суду про визнання М.Саакашвілі винним наразі не дає Україні законних підстав для його екстрадиції або видворення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА