10:44 09.01.2018

Екс-співробітник звинуватив Google у дискримінації білих чоловіків із консервативними поглядами

2 хв читати
Екс-співробітник звинуватив Google у дискримінації білих чоловіків із консервативними поглядами

Колишній інженер Google Джеймс Деймор, звільнений у серпні минулого року, ініціював груповий позов проти компанії, звинувачуючи її в дискримінації білих чоловіків із консервативними поглядами.

Як зазначає Financial Times, розгляд загрожує новим етапом "культурної війни" навколо Google і галузі загалом. Позов подано до каліфорнійського суду.

Приводом для звільнення Дж.Деймора став розісланий колегам маніфест, у якому він ставив під сумнів кадрову політику Google, спрямовану на збільшення частки жінок і меншин. При цьому сам інженер пояснював диспропорцію між чоловіками та жінками в ІТ-галузі біологічними причинами.

У позовній заяві фігурує ще один колишній інженер Google Девід Гудеман, який залишив компанію в 2016 році. Він також стверджує, що його несправедливо звільнили.

"Деймор, Гудеман та інші учасники групового позову зазнавали остракізму, приниження і покарань за політичне інакомислення, обтяжене гріховними обставинами їх народження як представників європеоїдної раси та/або чоловіків", - йдеться в заяві. Позивачі також стверджують, що Google проявляла "відкриту ворожість до консервативного способу мислення".

Як приклад у позові наводяться щотижневі збори Google, на яких "висміювалася присутність білих людей і чоловіків".

Позивачі заявляють, що представляють усіх співробітників, які зазнали несправедливого ставлення через консервативні політичні погляди, приналежність до європеоїдної раси та чоловічої статі.

У заяві, що налічує понад 160 сторінок, ідеться про те, що в Google існує квота з найму жінок і представників національних меншин, що суперечить закону.

Представник Google уже заявив, що корпорація готова в суді зустрітися з позивачами, повідомляє BBC.

Інтереси позивачів представляє юрист Харміт Каур Діллон, яка є членом Національного комітету Республіканської партії (керівного та координуючого органу республіканців) у штаті Каліфорнія.

28-річний Дж.Деймор, котрий не знайшов роботу після звільнення, неодноразово виступав проти Google, звинувачуючи її у "стадному мисленні". Його ідеї швидко підхопили ультраконсервативні групи та сайти.

Як і в більшості провідних компаній Кремнієвої долини, в Google тривалий час працювали переважно чоловіки - білі й азіати. За даними компанії на січень 2017 року, частка жінок становила 31%, але серед технічних фахівців їх не більше ніж 20%. Афроамериканців на інженерних спеціальностях - близько 1%.

Крім того, міністерство праці США звинувачувало Google в дискримінації жінок і при оплаті праці. Наразі суд розглядає позов трьох колишніх співробітниць Google, які заявили, що компанія платить жінкам менше, ніж чоловікам, котрі виконують аналогічну роботу.

На річних зборах акціонерів Google у червні 2017 року один з акціонерів засумнівався в тому, що людям, які дотримуються консервативних поглядів, буде комфортно працювати в компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА