16:44 09.01.2018

НАБУ надало екс-нардепу Мартиненку матеріали справи щодо заволодіння коштами СхідГЗК і "Енергоатому"

4 хв читати
НАБУ надало екс-нардепу Мартиненку матеріали справи щодо заволодіння коштами СхідГЗК і "Енергоатому"

Детективи Національного антикорупційного бюро України 9 січня за дорученням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відкрили колишньому народному депутату України, екс-голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу (Миколі Мартиненку - ІФ) і його захисникам доступ до матеріалів кримінального провадження за фактами заволодіння коштами держпідприємств "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і "Енергоатом".

Прес-служба НАБУ нагадує, що екс-нардепа підозрюють в організації заволодіння організованою групою і злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі; у створенні злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі в ній і в злочинах, вчинюваних такою організацією; в організації легалізації (відмивання) злочинною організацією доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненою в особливо великому розмірі.

Серед інших підозрюваних у цьому провадженні - керівники ДП "СхідГЗК", Державного концерну "Ядерне паливо", НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" і структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом".

Розслідування за фактом заволодіння коштів "Енергоатома" в сумі EUR6,4 млн детективи НАБУ зареєстрували в грудні 2015 року. 25 жовтня 2017 року екс-народному депутату повідомлено про підозру рамках цього провадження за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Розслідування фактів заволодіння коштами СхідГЗК у сумі $ 17,28 млн детективи НАБУ також почали в грудні 2015 року. 20 квітня 2017 року екс-народному депутату, колишньому голові комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України (організація заволодіння злочинною організацією чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі; створення злочинної організації з метою вчинення особливо тяжких злочинів, керівництві такою організацією, участі в ній і в злочинах, вчинюваних такою організацією).

У листопаді 2017 року процесуальний керівник, прокурор САП прийняв рішення про об'єднання двох цих кримінальних проваджень в одне. Зараз в цьому об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 особам, з яких 5 перебувають у розшуку.

У цьому провадженні йдеться про колишнього народного депутата від "Народного фронту" Миколу Мартиненка, який на початку каденції нинішньої Верховної Ради очолював комітет з питань паливно-енергетичного комплексу.

Як повідомлялося, наприкінці 2014 чеське видання Novinky.cz повідомило, що прокуратура Швейцарії розслідує справу за підозрою Škoda JS (атомний підрозділ групи) у наданні хабара голові комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу М.Мартиненку.

За даними Novinky.cz, метою такого хабара могло бути отримання замовлень на обладнання для АЕС з боку українського "Енергоатому". Гроші перераховувалися через панамську компанію Bradcrest Investment. Згідно із законодавством Швейцарії, підозрюваним у справі загрожує штраф у мільйон франків і п'ять років ув'язнення.

Народний депутат, журналіст Сергій Лещенко у своєму блозі в одному з інтернет-видань 22 березня 2015 року заявив, що Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила справу проти М.Мартиненка. Він повідомив, що направив запит до посольства Швейцарії в Україні з проханням повідомити, чи є справа на М.Мартиненка, чи ні. Через 2,5 місяця, в березні, отримав відповідь посольства з посиланням на Генпрокуратуру Швейцарії.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом довкола його імені і, за його словами, проти "інформаційної кампанії", а 1 грудня зареєстрував в апараті Верховної Ради відповідну заяву. Парламент 22 грудня 2015 року прийняв проект постанови про складання його депутатських повноважень.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали М.Мартиненка та першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Перелому за підозрою в скоєнні злочинів за ч.1 ст. 255 (створення злочинної організації) та ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

24 квітня 2017 року Суддя Солом'янського райсуду Києва Олександр Бобровник відмовив в арешті М.Мартиненко з альтернативою застави в 300 млн грн і відпустив його під особисте поручительство ряду народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА