21:04 09.01.2018

Саакашвілі відмовляється надати слідству зразки свого голосу для проведення експертизи

3 хв читати
Саакашвілі відмовляється надати слідству зразки свого голосу для проведення експертизи

Незабаром будуть оприлюднені результати офіційної експертизи аудіозаписів лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, з опальним українським бізнесменом Сергієм Курченко, сам М.Саакашвілі відмовляється надати слідству зразки свого голосу, повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін .

"Незабаром ми сподіваємося оприлюднити результати експертизи плівок (аудіозаписів розмов М.Саакашвілі і бізнесмена Сергія Курченко - ІФ)", - сказав Є.Єнін в інтерв'ю "5 каналу", яке транслювалося у вівторок ввечері.

При цьому він повідомив, що М.Саакашвілі відмовляється надавати зразки свого голосу. "Хотів би відзначити, що він (Саакашвілі - ІФ) жодним чином не сприяє ефективному розслідуванню цього кримінального виробництва, оскільки він вже кілька разів відкидав наші клопотання надати зразки своєї мови (голосу - ІФ.). Тобто цим він вже певним чином підтверджує, що голос - його, розмова мала місце. Але все-таки почекаємо результатів офіційної експертизи", - сказав Є.Єнін.

Заступник генпрокурора також відзначив, що перш за все правоохоронці розслідують фінансування протестних акцій М.Саакашвілі з-за кордону.

"Кожна його (М.Саакашвілі - ІФ) дія протягом особливо останніх тижнів тільки розширює маневр для правоохоронців. Тобто, чи буде це Грузія, чи буде це кримінальний процес в Україні, або ще якась третя опція, - вони тільки розширюються . Особливо після Жовтневого, коли Саакашвілі публічно закликав штурмувати дане адміністративне приміщення", - сказав Є.Єнін.

Замгепрокурора підкреслив, що лідер "Руху нових сил" може деякий час ухилятися від явки в суд, але він повинен розуміти, що можливий також його привід до суду, а потім - зміна запобіжного заходу.

Як повідомлялося, 29 грудня 2017 року прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що фоноскопічна експертиза підтвердила справжність голосів лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі і українського бізнесмена Сергія Курченко, зафіксованих на аудіозаписах українськими правоохоронцями.

М.Саакашвілі підозрюється у злочині, передбаченому трьома статтями - ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України. Інкриміновані М.Саакашвілі статті передбачають замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.

11 грудня Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування. М.Саакашвілі був відпущений з-під варти в залі суду.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченко, що переховується в РФ $ 0,5 млн на свою діяльність в Україні і продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий з С.Курченко. Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Президент України Петро Порошенко вважає, що слідчі можуть звернутися до міжнародних організацій для проведення експертиз матеріалів слідства у справі М.Саакашвілі. "Для того, щоб це було абсолютно відкрито і мало абсолютну довіру, я не виключаю, хоч слідство і є незалежним, що слідство може звернутися для додаткової експертизи, в тому числі до міжнародних організацій", - сказав президент 8 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА