11:25 10.01.2018

Саакашвілі прибув на допит до СБУ

3 хв читати
Саакашвілі прибув на допит до СБУ

Лідер партії "Рух нових сил", екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі прибув у середу на допит до Головного управління Служби безпеки України в м. Києві.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", М.Саакашвілі прибув до будівлі СБУ близько 11:00, дав короткий брифінг журналістам, після чого увійшов до будівлі спецслужби для допиту.

За словами політика, він "збився з ліку" в кількості допитів, в яких вже узяв участь. Зокрема, він згадав про допит 9 лютого в Генеральній прокуратурі України у справі про розстріли на Майдані в 2014 році.

" Я ходжу на всі допити, я підписую різні папери, я беру участь у різних слідчих діях, я регулярно заявляюся на судах. Але ми зараз дурницями займаємося, бозна-чим замість того, щоб займатися справою. А вони нас всіх розводять і ще отримують від цього задоволення", - сказав М.Саакашвілі журналістам.

Розповідаючи про розслідування справи щодо вбивства юриста Ірини Ноздровської, він висловив сумніви в його реальності "."Учора вони (правоохоронці - ІФ) оголосили, що розкрито цей злочин. У мене є сильна підозра щодо реальності цієї справи. Я думаю, що вони спробували поквапом щось нам зварганити, як зазвичай", - сказав М.Саакашвілі.

Як повідомлялося, М.Саакашвілі викликали до СБУ на допит наприкінці грудня. Перший раз він не зміг прийти до СБУ у зв'язку з проведенням того дня засідання Апеляційного суду Києва з розгляду апеляції прокуратури на рішення Печерського районного суду Києва про відмову в домашньому арешті політика. Іншим разом він відмовився йти на допит. Захист аргументував цю відмову тим, що М.Саакашвілі надійшли повістки про допит і про взяття зразків для експертизи, що, за твердженням захисника, є незаконним.

Раніше підслідність у кримінальному провадженні від 04 грудня 2017 року, в якому повідомлено про підозру М.Саакашвілі, було визначено за слідчим відділом Головного управління СБУ в Києві та Київській області. Однак Генеральна прокуратура здійснює нагляд за дотриманням законів у формі процесуального керівництва.

5 грудня М.Саакашвілі затримали в Києві, але прибічники заблокували рух автомобіля і "звільнили" його з машини правоохоронців. Політика було оголошено в розшук.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від бізнесмена-втікача Сергія Курченка $0,5 млн на свою діяльність в Україні і продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий з С.Курченком. Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і він має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Повторно М.Саакашвілі затримали пізно ввечері 8 грудня. Інкримінована йому ч.2 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності) передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Після затримання його доправили до СІЗО СБУ в Києві, де він оголосив голодування.

11 грудня Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування. М.Саакашвілі відпустили з-під варти в залі суду.

18 грудня, М.Саакашвілі прибув на допит до Генеральної прокуратури України і заявив, що його кримінальну справу мають передати до СБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА