15:42 10.01.2018

Релігієзнавці вважають, що випадок у Запоріжжі спонукає прихожан УПЦ (МП) перейти до УПЦ-КП

2 хв читати
Релігієзнавці вважають, що випадок у Запоріжжі спонукає прихожан УПЦ (МП) перейти до УПЦ-КП

Ситуація в Запоріжжі, коли священики Української православної церкви (Московського патріархату) відмовилися здійснити відспівування загиблого малюка, хрещеного в Київському патріархаті, стане приводом для переходу вірян з УПЦ (МП) до УПЦ-КП, але такий перехід не буде масовим, вважає завідувач відділу історії релігії та практичного релігієзнавства відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Людмила Филипович.

"Те, що сталося в Запоріжжі, - це колосальний виклик для церкви і для українського суспільства... Для священиків цієї церкви абсолютною вимогою є невизнання розкольників і невідспівування дітей, загиблих, якщо вони не були охрещені в цій церкві... Переходи будуть, але вони не стануть масовими. Це дуже складний процес", - сказала Л.Филипович на прес-конференції в середу в Києві.

Старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Оксана Горкуша додала, що переходи стануть можливі, "тому що вони (церкви) ідентичні за обрядами, але риторика УПЦ-КП зрозуміліша українцям, і вони розуміють, що це їхня церква, вона так само православна".

Фахівець також нагадала, що УПЦ (МП) не визнає збройної агресії Росії на Донбасі, а також анексії Криму.

"Ми розуміємо, що церква складається з різних людей. Є багато мудрих і хороших духовних священиків, зокрема й у тій церкві. Однак існує загальна тенденція, і, говорячи про офіційну риторику церкви, - не було спростовано, не було оскаржено, а було, навпаки, підтримано на офіційному рівні позицію цього священика. Це свідчить про те, що ця церква як щось цілісне втрачає релігійні функції... Лякає, що в цій церкві превалює саме людське, а не духовне", - додала О.Горкуша.

Як повідомлялося, в Запоріжжі священики УПЦ (МП) відмовилися відспівувати загиблого хлопчика, хрещеного в Київському патріархаті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА