13:17 11.01.2018

Текст рішення суду про спецконфіскацію $1,5 млрд Януковича засекречено через розслідування

3 хв читати
Текст рішення суду про спецконфіскацію $1,5 млрд Януковича засекречено через розслідування

Текст рішення Краматорського районного суду про спецконфіскацію $1,5 млрд оточення колишнього президента України Віктора Януковича засекречено через слідчі дії і захист учасників процесу, заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

"Нашому слідству відомо набагато більше, ніж викладено у статті Al Jazeera, але на сьогоднішній день в інтересах слідства ми не можемо розповісти це все зараз", - сказав Є.Єнін у четвер на брифінгу в Києві.

Пояснюючи причини засекречування рішення суду, заступник генпрокурора зазначив: "У жодному разі не для того, щоб прикрити когось із посадових осіб або якихось окремих комерційних структур... Ми мотивували своє рішення тим, що за абсолютною більшість зазначених компаній на сьогоднішній день тривають активні слідчі дії, зокрема, в міжнародній юрисдикції за допомогою каналів міжнародної правової допомоги".

За словами Є.Єніна, мета правоохоронних органів і всього суспільства - оперативне і об'єктивне розслідування злочину і притягнення до відповідальності "топових архітекторів зазначених схем. Він наголосив, що оприлюднення рішення не сприяє досягненню цієї мети.

Крім того, заступник генпрокурора акцентував увагу на тому, що ще однією причиною засекречування рішення суду є захист учасників кримінального процесу.

"Замовити вбивство в цій країні коштує лише кілька тисяч доларів, і уявіть собі ті ризики, які бере на себе той чи інший свідок, та чи інша людина, яка співпрацює зі слідством", - пояснив заступник генпрокурора.

"Що стосується рішення суду, ми переконані в тому, що воно є абсолютно законним. Не можу зараз розкривати всіх деталей, хочу лише зазначити, що це рішення не єдине, що дозволило нам конфіскувати зазначені кошти. Цьому рішенню передували близько 30 вироків щодо інших учасників злочинної групи", - наголосив Є.Єнін.

Також він звернув увагу на те, що рішення Краматорського районного суду є певною мірою безпрецедентним щодо практики боротьби з фіктивним підприємництвом. "Це не лише питання тих, хто сьогодні за 400-500 доларів... погоджується ставити підпис, не дивлячись на документи, які він підписує, це (важливо - ІФ) для тих, хто на сьогоднішній день користується цими послугами, хто думає, що, заплативши певну суму, він не ставить під ризик функціонування свого бізнесу, який він вважає законним", - сказав заступник генпрокурора.

За його словами, в цьому судовому процесі у сторони обвинувачення була дуже сильна позиція. "Ми готові до будь-яких судів, як в Україні, так і за межами нашої держави. І ми з задоволенням дізнаємося про реальне походження цих коштів", - підсумував Є.Єнін.

Як повідомлялося, 10 січня 2018 року Al Jazeera опублікувала 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, пізніше засекречений як такий, що містить державну таємницю.

На сайті телеканалу вердикт суду наведено як українською, так і англійською мовами. Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснюваолося розкрадання державного майна при Вікторі Януковичі, і запитує, чому рішення суду було засекречено.

Крім того, телеканал зазначає, з посиланням на юристів і борців з корупцією, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА