17:30 11.01.2018

До схеми незаконного надання громадянства України могли бути причетні співробітники СБУ

3 хв читати
До схеми незаконного надання громадянства України могли бути причетні співробітники СБУ

Правоохоронні органи втрутилися у спецоперацію НАБУ щодо виявлення схеми незаконного надання громадянства України іноземцям після того, як було з’ясовано, що до незаконних дій можуть бути причетні співробітники СБУ, заявляє заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Володимир Кривенко.

"Встановили ми, що до цієї схеми можуть бути причетні співробітники СБУ... З цього кейсу саме відтоді, як нам стало відомо про причетність цих осіб, ... і почав розроблятися комплекс контрзаходів, як нашкодити нам, не дати можливості розкрити (всю схему - ІФ)", - сказав В.Кривенко під час експертного обговорення на тему "Виконання спеціального завдання і провокація підкупу: де проходить межа" в четвер у Києві.

У зв'язку з цим заступник голови САП наголосив на важливості надання антикорупційним органам повноважень автономного прослуховування.

Він пояснив, що в ході розслідування кримінального провадження про незаконне надання документів, які дають змогу проживання в Україні іноземцям, українських паспортів, міг мати місце витік інформації під час оперативно-розшукових дій, прослуховування, які здійснюються через СБУ.

За словами В.Кривенка, розслідування цієї справи триває, але його ускладнює втручання Генпрокуратури та СБУ в спецоперацію, в результаті чого "слідство втратило оперативну складову".

"Метою було не лише розслідувати злочинну діяльність Пімахової (перший заступник голови Державної міграційної служби України Діна Пімахова - ІФ). Пімахова - це особа, яка стояла на верхівці піраміди", - зазначив В.Кривенко.

За його словами, схема, за якою проводили розслідування антикорупційні органи, передбачала чотири-п’ять елементів у різних органах – правоохоронних, державних, судових.

"Тому ми наразі слідчим шляхом встановлюємо ці дані. Звісно, це набагато складніше. І не факт, що ми встановимо всі ці структурні елементи", - сказав В.Кривенко журналістам.

Як повідомлялося, в Державній міграційній службі України (ДМСУ) раніше повідомили про затримання агента НАБУ під час спроби надання хабара першій заступниці голови міграційної служби Д.Пімаховій. "Протягом кількох місяців агент НАБУ ... неодноразово намагався спровокувати Д.Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів за прийняття нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В'єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало насправді", - заявили у відомстві.

За інформацією ДМСУ, Д.Пімахова звернулася із заявою до правоохоронних органів про те, що їй намагаються передати хабара, після чого правоохоронці провели комплекс оперативно-розшукових заходів щодо документування злочинної групи. "В результаті під час спроби передати першу частину хабара сумою $15 тис. агента НАБУ затримали на місці скоєння злочину співробітники СБУ. Злочинні дії агента НАБУ щодо провокування підкупу посадової особи підпадають під відповідальність, передбачену ст. 370 Кримінального кодексу - "провокація підкупу", - повідомили у відомстві.

У НАБУ заявили, що ніколи не провокували жодного з чиновників ДМСУ на хабар, а Генпрокуратура та СБУ "незаконно втрутилися" в їхню спецоперацію, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в ДМСУ, затримавши 29 листопада їхнього детектива, котрий працював під прикриттям. На переконання НАБУ, насправді має місце "спланована диверсія" стосовно працівників бюро і САП, реалізована СБУ та санкціонована генпрокурором.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що готовий підтримати обвинувачення проти першого заступника голови ДМС, якщо керівник САП прийме таке рішення.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що кримінальне провадження стосовно Д.Пімахової було відкрито, але до логічного завершення його не буде доведено через проведену СБУ спецоперацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА