18:15 11.01.2018

УСБУ розслідує справу щодо представників Запорізької єпархії УПЦ (МП)

2 хв читати
УСБУ розслідує справу щодо представників Запорізької єпархії УПЦ (МП)

 Відомості про порушення релігійного рівноправності громадян з боку окремих представників Запорізької єпархії Української православної церкви (Московського патріархату), громадської організації "Союз православний "Радомир" і невстановлених осіб внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, даною справою займається слідчий відділ Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

"11.01.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за... ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) щодо здійснення окремими представниками Запорізької єпархії Української православної церкви (Московського патріархату), ГО "Союз православний "Радомир" та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, якщо вони спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України", - написала прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган на сторінці в Фейсбуці в четвер.

Для забезпечення швидкого і ефективного вивчення обставин розслідування цього УСБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва групи прокурорів прокуратури Запорізької області. Досудове розслідування триває, проводяться першочергові слідчі дії.

Встановлено, що представники Запорізької єпархії УПЦ (МП) допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, перевага - до тих, хто проходив обряд хрещення саме в УПЦ (МП), цим вони ображають почуття громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями.

Крім того, наголошується в повідомленні Л.Сарган, ці особи з УПЦ (МП) засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України.

"Деякі представники зазначених релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання про єдність слов'янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви (РПЦ). Серед прихожан храмів поширюється інформація про необхідність об'єднання України з Росією і засуджується європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації по відношенню до України", - також сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, на початку січня в Запоріжжі священики УПЦ (МП) відмовилися відспівувати загиблого хлопчика, хрещеного в Київському патріархаті. Це спричинило обурення в багатьох громадян не тільки в Запоріжжі і області, а й у інших регіонах. У багатьох населених пунктах проходила акція "Принеси ляльку" - до церков УПЦ (МП) люди приносили іграшки.

У самому Запоріжжі напередодні Різдва біля храму Петра і Февронії УПЦ (МП) церковна охорона побила двох запорожців, які принесли туди дитячі іграшки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА