12:48 13.01.2018

Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука готовий давати свідчення

3 хв читати
Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука готовий давати свідчення

Митрополит Запорізької та Мелітопольської Української православної церкви (Московського патріархату) Лука (Андрій Коваленко) заявив, що готовий давати свідчення в рамках відкритого досудового розслідування дій, вчинених представниками УПЦ (МП), що спричинили конфлікти і сутички в Запорізькій та інших областях України.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в п'ятницю митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука провів прес-конференцію, на якій заявив, що в результаті подій у церквах Запорізької єпархії вже порушено кілька кримінальних проваджень. При цьому митрополит висловив здивування з приводу претензій, пред'явлених його єпархії правоохоронними органами.

При цьому, згідно з повідомленням прокуратури Запорізької області про початок досудового розслідування за фактами дій, вчинених представниками УПЦ (МП) за ознаками кримінального правопорушення за ч. 3. ст. 161 КК України, встановлено, що запорізька єпархія УПЦ (МП) допустила образу почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, вибірковий підхід до виконання релігійних обрядів, оскільки віддають перевагу особам, які проходили обряд хрещення саме в Московському патріархаті, образу почуттів громадян за релігійними переконаннями, приниження національної честі громадян України, засудження представників церкви, які говорять українською мовою.

"Якщо треба, я готовий дати свідчення під присягою. Відкрито кілька кримінальних проваджень. Як я дізнався з офіційного повідомлення, ми розпалюємо, здійснюємо розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Але ображають нас. А ми розпалюємо? Розпалюємо своєю присутністю? Але ми громадяни України. І те, що стосується мови – те, що у нас священики – будь ласка, ніхто не забороняє говорити (українською мовою – ІФ). Що ми забороняємо нашу державну мову там написано. Також нас у цьому звинувачують. Я не знаю таких заборон. Що канонічно відбувається утиск вибірково релігійних свобод і прав вірян. У нас є канони, і ми живемо тими канонами, яким вже понад 2000 років. Я готовий пояснити і дати свідчення. Мені нема чого боятися. Я скажу правду", – зазначив митрополит Лука.

Також глава Запорізької єпархії УПЦ (МП) прокоментував конфлікт, що виник 10 січня в запорізькому Свято-Покровському кафедральному соборі на зборах священиків і пастви Запорізької єпархії УПЦ МП, де обговорювали вчинок отця Анатолія (Станіслава Ревтова), який в соцмережах виступив із критикою відмови його колеги відспівувати загиблу в Запоріжжі дитину через те, що хлопчик був охрещений в КПУ Київського патріархату.

Згідно з наказом №13-218 глави Запорізької та Мелітопольської УПЦ (МП) Луки, священик Анатолій був відсторонений від священнослужіння "за неповагу до священноначалія, самовілля під час здійснення пастирського послуху, висловлювання думок (опублікування), які призводять до розбрату і ганьблять образ матері-церкви".

Як розповів агентству відсторонений від служби отець Анатолій (Станіслав Ревтов), відомий у Запоріжжі своєю проукраїнською позицією і багаторазовими поїздками в АТО, в єпархії від нього чекають покаяння, але він не має наміру каятися, оскільки ні в чому не винен.

"На зборах єпархії вимагали, щоб я говорив російською. Але я відмовився, тому що живу в Україні. Владика попросив мене прокоментувати свої записи у "Фейсбуці". Але я маю право про це писати. Зараз дізнався, що відсторонений від служіння. Але я вже не асоціюю себе з Московським патріархатом", – розповів отець Анатолій.

Як повідомлялося, на початку січня в Запоріжжі священики УПЦ (МП) відмовилися відспівувати загиблого хлопчика, хрещеного в Київському патріархаті. Це викликало обурення у багатьох громадян не тільки в Запоріжжі й області, а й у інших регіонах. У багатьох населених пунктах відбулася акція "Принеси ляльку" – до церков УПЦ (МП) люди приносили іграшки.

У самому Запоріжжі напередодні Різдва біля храму Петра і Февронії УПЦ (МП) церковна охорона побила двох жителів міста, які принесли туди дитячі іграшки.

Ч. 3. ст. 161 КК України – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА