19:38 13.01.2018

Прокуратура замовила економічну експертизу угод компанії Investment Capital Ukraine

5 хв читати
Прокуратура замовила економічну експертизу угод компанії Investment Capital Ukraine

Розслідування щодо можливої ​​причетності компанії Investment Capital Ukraine (ICU) до виведення з України коштів ще триває, заявляє заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

"Більше року тому ми допитали керівника цієї компанії, ми взяли під сумнів документи, що підтверджують легальність коштів і фінансових угод. Тому ми більше двох місяців тому відправили запит для проведення економічної експертизи в одну з судових експертних установ України. Зараз експертиза триває", - сказав Є .Єнін в ефірі Громадського радіо.

Заступник генпрокурора додав, що діяльність посадових осіб як цієї компанії, так і державних банків і Нацбанку України є предметом цілої низки інших кримінальних проваджень, здійснюваних в Генпрокуратурі і НАБУ.

Як зазначив Є.Єнін, вироку Краматорського суду передувало близько 30 інших вироків. Таким чином, до кримінальної відповідальності притягнуто понад 20 фізичних осіб. Серед них, як зазначив заступник генерального прокурора, є і чиновники вищого рівня, наприклад, заступники глав міністерств при Вікторі Януковичі.

Заступник генпрокурора також повідомив, що конфісковані кошти вже 8 місяців знаходяться в державній скарбниці і можуть витрачатися на потреби країни. "У липні минулого року парламент України одноголосно проголосував за цільовим використанням цих коштів на соціальні проекти, наприклад, будівництво доріг, медицину, освіту і забезпечення обороноздатності країни", - уточнив Є.Єнін.

Як повідомлялося, 10 січня 2018 року Al Jazeera опублікувала 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, пізніше засекречений як такий, що містить державну таємницю.

На сайті телеканалу вердикт суду наведено як українською, так і англійською мовами. Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави при Вікторі Януковичі, і задається питанням, чому рішення суду було засекречено.

Окрім того телеканал зазначив з посиланням на юристів і борців з корупцією, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів в закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $ 1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.

Телеканал також звернув увагу, що операції з купівлі державних облігацій (що потрапили разом з отриманими по них грошима під спецконфіскацію) проводилися через групу ICU, що обслуговувала також інтереси нинішнього президента країни Петра Порошенка. У той же час в матеріалі наводяться коментарі групи, що в цих транзакціях вона виступала виключно в ролі агента.

Генеральна прокуратура України не може ні підтвердити, ні спростувати справжність тексту вироку, оприлюдненого телеканалом Al Jazeera, заявив заступник генпрокурора Євген Єнін. За його словами, текст рішення Краматорського суду про спецконфіскацію $ 1,5 млрд оточення В.Януковича засекречений унаслідок триваючих слідчих дій і для забезпечення захисту учасників процесу

У відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" з матеріалу Al Jazeera в ICU відзначили, що мова йде про супровід угод купівлі-продажу ОВДП між Ощадбанком і компаніями-нерезидентами в листопаді-грудні 2013 року, тоді як Al Jazeera пише про період між 2012 і 2014 роками.

В інвестгрупі пояснили, що раніше подібні транзакції банки та інші учасники ринку могли здійснювати безпосередньо, проте нова редакція закону "Про депозитарну систему" з жовтня 2013 року зобов'язала учасників ринку оформляти всі угоди купівлі-продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) через ПАТ "Розрахунковий центр" і ліцензованих брокерів. "Не було нічого незвичайного в тому, що ICU виступила в ролі брокера в угоді з державними облігаціями, будучи лідером на цьому ринку", - вважають в групі.

У ICU додали, що перед укладенням договорів на брокерське обслуговування провели обов'язкову процедуру ідентифікації та фінансового моніторингу щодо покупців ОВДП, які були клієнтами державного Ощадбанку. "Ціна, за якою компанії купували ОВДП, узгоджувалася безпосередньо без участі ICU. ICU не відчиняла для цих компаній ніяких рахунків і не працювала з ними раніше. Роль ICU в даних угодах обмежувалася функцією агента", - підкреслили в групі.

ICU нагадала, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) в рамках розслідування провела позапланову перевірку компанії і аудит згадуваних угод і не знайшла порушень. Окрім того для захисту репутації група ініціювала незалежну перевірку її операцій групою експертів, які раніше працювали з Держфінмоніторингом та ОБСЄ, яка також підтвердила дотримання законодавства, додали в ICU.

Як повідомлялося, постраждалі від спецконфіскації компанії оскаржили не тільки саму спецконфіскацію, але і рішення засекретити вирок суду. Зокрема, Akemi Management Ltd в Солом'янському районному суді Києва за позовом до держексперта з питань таємниць Генеральної прокуратури - генерального прокурора про скасування його виведення від 3 червня про наявність у вироку відомостей, що містять державну таємницю (який також має гриф "секретно"), домоглася певного успіху. Суд 19 грудня своїм визначенням зажадав у держексперта пояснень і / або доказів щодо обставин прийняття рішення про присвоєння цьому виведенню статусу "секретний".

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами інститутів спільного інвестування. До її складу входять ТОВ "Інвестиційний капітал Україна", КУА "Інвестиційний капітал Україна", банк "Авангард" і КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" (усі - Київ). Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарєва, яку за пропозицією президента Петра Порошенка парламент в червні 2014 року затвердив на посаду голови НБУ.

Після продажу В.Гонтаревій частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишин і Володимир Демчишин, очільник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, яким належить відповідно 6,58% і 9, 99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА