07:45 15.01.2018

Європарламент обговорить "російську пропаганду", майбутнє Євросоюзу і підсумки грудневого саміту ЄС

4 хв читати
Європарламент обговорить "російську пропаганду", майбутнє Євросоюзу і підсумки грудневого саміту ЄС

Вплив "російської пропаганди" в країнах ЄС і передбачувані спроби впливати через дезінформацію на вибори в деяких державах Євросоюзу будуть предметом дебатів одного з засідань пленарної сесії Європейського парламенту (ЄП), яка відкривається в понеділок у Страсбурзі та триватиме з 15 до 18 січня.

"Кожного місяця одна з політичних фракцій має можливість сама вибрати актуальну тему для дебатів. На цей раз це робить фракція EPP (European People's Party, Європейська народна партія - ІФ), яка вибрала тему "Росія і вплив російської пропаганди в країнах Європейського союзу", - повідомила, знайомлячи журналістів з порядком сесії, офіційний представник ЄП Маржорі ван ден Бруке.

Дебати, уточнила вона, заплановані на середу, 17 січня, на другу половину дня.

У матеріалах до засідання зазначається, що євродепутати вже заявляли в 2016 році, що "Кремль активізував свою пропаганду проти ЄС після анексії Криму і своєї гібридної війни в регіоні Донбасу". У резолюції, ухваленій 23 листопада 2016 року, вони стверджували, що російський уряд вживав "широку гаму механізмів і інструментів", таких як аналітичні центри, телеканали на іноземних мовах, "псевдоінформаційні агентства і мультимедійні служби", соціальні мережі та інтернет-тролі, щоб "атакувати демократичні цінності, розділяти Європу, забезпечувати собі внутрішню підтримку і створювати враження, що держави, які є східними сусідами ЄС, зазнають невдачі".

В Європарламенті нагадують, що для боротьби проти цієї пропаганди депутати запропонували посилити цільову групу Євросоюзу щодо стратегічної комунікації (East StratCom) і більше інвестувати для залучення уваги громадської думки, розвитку розслідувальної журналістики і освіти в області інформації.

До числа найбільш важливих питань сесії М.Ван ден Бруке віднесла участь ірландського прем'єр-міністра Лео Варадкара в дебатах з євродепутатами щодо майбутнього Євросоюзу. За її словами, це стане відкриттям серії таких дебатів з керівниками країн ЄС. Дискусія запланована на ранок середи.

Ще один ключовий пункт порядку денного - намічене на вівторок обговорення за участю голови Європейської ради Дональда Туска висновків саміту ЄС 14-15 грудня. Як пояснила представник ЄП, дебати, як і сама зустріч у верхах, будуть присвячені переважно Brexit. Однак мова піде і щодо таких питань, розглянутих самітом, як міграція, оборонне співробітництво і реформування єврозони.

У зв'язку з початком головування Болгарії в Раді ЄС болгарський прем'єр Бойко Борисов представить в середу пріоритети своєї країни на 6 місяців належному голові мандата. А напередодні депутати заслухають звіт про головування в Раді ЄС Естонії з липня по грудень 2017 року.

Проект законодавства, який буде обговорюватися в понеділок і голосуватися в середу, передбачає скорочення на 40% споживання енергії до 2030 року від рівня 2005 року і збільшення частини поновлюваних джерел енергії з 27 до 35%.

Європейські парламентарії мають намір перешкодити авторитарним режимам вести стеження за власними громадянами. З цією метою вони пропонують розширити контроль над експортом ЄС коштів кібернагляду, які можуть використовуватися для порушення прав людини. Законодавчий проект буде обговорюватися у вівторок, і в середу його запропонують для голосування як основу для майбутніх переговорів з Радою ЄС.

Йдеться про апаратуру, що дозволяє перехоплювати розмови з мобільних телефонів, зламувати програмне забезпечення комп'ютерів, обходити використання паролів. До списку заборонених пропонується також додати продукти подвійного призначення, які можуть бути використані для репресій проти цивільних осіб, політичної опозиції і активістів.

Підтвердження мандата Європарламенту на переговори з Радою ЄС з питання посилення контролю над фінансуванням тероризму та спрощення транскордонної конфіскації авуарів злочинного походження очікується у вівторок.

Оголошену на вівторок законодавчу пропозицію Європейської комісії щодо нової стратегії ЄС зі скорочення впливу матеріалів і відходів з пластмаси на екологію буде обговорено євродепутатами під час дебатів у середу.

Як очікується, за участю глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні у вівторок відбудеться обговорення протестного руху в Ірані. Також з розділу міжнародної політики передбачається обговорити в той же день підтримку Євросоюзом мирного процесу в Колумбії. Окрім того, на вівторок заплановані дебати щодо ситуації в Кенії, якій депутати рекомендуватимуть реформувати виборчий процес.

До порядку також включені такі питання, як правила і методи рибальства і збереження рибних запасів, захист прав дітей при транскордонних сімейних конфліктах, поліпшення боротьби з безробіттям молоді, боротьба проти сексуальної експлуатації жінок та дітей.

Під завершення сесії в четвер Європарламент проведе обговорення з розділу демократії і прав людини в світі. Йтиметься про ситуації в Нігерії, Демократичній Республіці Конго і положенні правозахисників в Китаї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА