09:54 16.01.2018

Суд відмовився звільнити з посади заступника голови Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

3 хв читати
Суд відмовився звільнити з посади заступника голови Запорізької облради, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери"

 Апеляційний суд Харківської області відмовився задовольнити скаргу прокуратури та відсторонити від посади заступника голови Запорізької облради Владислава Марченка, підозрюваного у справі про "фіктивні тендери".

"Суд відмовив у відстороненні його (В.Марченка - ІФ) з посади", - повідомили кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Харківської області.

За інформацією співрозмовника агентства, на понеділок також було призначено розгляд апеляційної скарги захисту на рішення суду першої інстанції про арешт майна В.Марченка та його дружини, але слухання з цього питання перенесли.

Як повідомлялося, 20 грудня Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання деяких місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник голови Запорізької обласної ради, керівник фракції "Самопоміч" в облраді та керівник Запорізької облорганізації партії В.Марченко й заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, якому, за попередніми даними, вдалося втекти з міста.

При цьому міський голова Володимир Буряк повідомив, що його заступник А.Пустоваров відпросився на один день у приватних справах і вже 22 грудня мав бути на робочому місці.

Пізніше адвокат В.Марченка Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисного затримали після обшуку в нього вдома слідчим харківської прокуратури та відправили до Харкова, де йому буде вручено підозру за підписом прокурора Харківської області в скоєнні злочину.

У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінюють затримання В.Марченка як тиск на політичну силу. "Це переслідування заради демотивації та приниження і політичної сили, і тих людей, які протягом останніх трьох років відкрито чесно борються проти олігархічного розкрадання міста Запоріжжя та Запорізької області", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя затримання голови запорізької "Самопомочі".

"В.Марченко, який, згідно з даними слідства, разом із братом ... лобіювали свої фірми через зв'язки з екс-опоблоківцем, заступником мера Пустоваровим ... Я розумію емоції пана голови фракції у ВР: його людей затримали, а опоблоківець утік ... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

22 грудня прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) В.Марченку, його братові та директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами.

"Лише цього року проведено понад 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не надавалися, кошти переказувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переказували фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку.

Унаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн грн.

24 грудня Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід заступнику голови Запорізької облради В.Марченку та його братові Марку у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Прокуратура подала апеляцію.

Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від посади заступника голови Запорізької обласної ради.

28 грудня підозру в цій справі було оголошено також А.Пустоварову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА