10:34 16.01.2018

Вулкан Майон на Філіппінах вивергає лаву й попіл, триває евакуація місцевих жителів

1 хв читати
Вулкан Майон на Філіппінах вивергає лаву й попіл, триває евакуація місцевих жителів

Майже 15 тис. жителів Філіппін залишили населені пункти, розташовані в радіусі 6-7 кілометрів поблизу вулкана Майон, що прокинувся, у провінції Албай, повідомляє у вівторок агентство "Ассошіейтед прес".

У зв'язку з імовірним виверженням вулкана також тимчасово припинено заняття в місцевих школах. Деякі будівлі навчальних закладів переобладнано за вказівкою влади в центри тимчасового розміщення.

Фахівці зафіксували дев'ять випадків поштовхів за кілька годин, чотири з яких супроводжувалися виверженням лави, яка подолала відстань до 2 кілометрів, і викидом вулканічного попелу.

"На території поблизу вулкана Майон усе ще діє третій рівень загрози (за п'ятибальною шкалою - ІФ), який означає, що в його кратері є магма, і потенційно небезпечні виверження вулкана можливі протягом найближчих тижнів або навіть днів", - заявляють фахівці Філіппінського інституту вулканології та сейсмології.

Напередодні інститут підвищив рівень загрози виверження вулкана до трьох за п'ятибальною шкалою. Вранці в понеділок з вулкана витік потік лави, що подолав близько 500 метрів схилу.

Вулкан розташований у провінції Албай за 340 км від столиці Філіппін - Маніли. Його перше виверження було зафіксовано в 1616 році, а найбільш смертоносне - в 1814 році, тоді загинули 1,2 тис. людей. Вулкан популярний серед альпіністів, у 2013 році під час виверження на ньому загинули п'ятеро туристів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА