19:00 17.01.2018

Суд у справі Януковича продовжиться 18 січня

3 хв читати
Суд у справі Януковича продовжиться 18 січня

Оболонський районний суд Києва продовжить розгляд кримінального провадження за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді 18 січня о 10:00.

На засіданні в середу суд допитав як свідків обвинувачення колишнього в. о. міністра закордонних справ, посла України в Польщі Андрія Дещицю, заступника міністра закордонних справ України Сергія Кислицю та директора Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації МЗС України Андрія Плахотнюка.

Після цього головуючий суддя Владислав Дев'ятко запропонував визначитися з клопотанням Головної військової прокуратури від 10 січня про проведення експертизи справжності особистостей президента Росії Володимира Путіна, міністра оборони РФ Сергія Шойгу, командувача Чорноморського флоту РФ Олександра Вітка та самопроголошеного "глави" Криму Сергія Аксьонова на відеозаписах, які є доказами у справі про держзраду В.Януковича.

Захист В.Януковича не заперечував проти цього клопотання, але при цьому адвокат Віталій Сердюк зазначив, що вони проти проведення експертизи в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Він аргументував це тим, що директор цієї держустанови Олександр Рувін з 2016 року є потерпілим у справі про замах на його життя, яку розслідувала Головна військова прокуратура України, а процесуальне керівництво здійснював прокурор Руслан Кравченко, який представляє обвинувачення у справі про держзраду В.Януковича.

"Рувін очолював групу експертів, яка давала оцінку у справі про Іловайську трагедію, загибель військових на літаку Іл-76 у Луганській області (14 червня 2014 року - ІФ), трагедію малайзійського "Боїнга", - зазначив В. Сердюк і припустив, що замах на його життя міг бути пов'язаний із цими справами.

Прокурор Максим Крим зазначив, що вирішення цього питання залишається на розсуд суду, але при цьому зауважив, що кожен експерт цього інституту підписується під своїми висновками й несе кримінальну відповідальність за проведення експертизи, і не має значення, хто саме керує цим органом.

Суддя В.Дев’ятко зазначив, що суду необхідно отримати інформацію про наявність експертів із відповідною кваліфікацією в інших структурах, які проводять судові експертизи, і про можливості проведення там такої експертизи. За його словами, вирішення цього питання відкладається на наступне засідання.

Як повідомлялося, 10 січня на засіданні Оболонського суду прокурор Р.Кравченко нагадав, що 4 і 16 грудня 2017 року серед доказів вчинення В.Януковичем кримінальних правопорушень були досліджені фільм Андрія Кондрашова "Крим. Шлях на батьківщину", інтерв'ю В.Путіна журналістам, де президент РФ, на думку обвинувачення, "підтверджує факт звернення до нього Віктора Януковича з проханням використовувати Збройні сили РФ для захисту життя, свободи і здоров'я громадян України".

Прокурор зазначив, що під час дослідження цих доказів на той момент В.Януковича захищав державний адвокат Ігор Ляшенко, який подав клопотання про визнання їх неприпустимими у зв'язку з відсутністю в матеріалах кримінальної справи підтверджень, що особи, зображені на зазначених відеозаписах, є саме В.Путіним, С. Шойгу, О.Вітком і С.Аксьоновим.

"Щоб надалі в суду не виникали сумніви щодо достовірності слів зазначених осіб і присутності цих осіб на цих відеозаписах, сторона обвинувачення вважає, що потрібно провести додаткові експертизи. Наразі є необхідність призначити комплексну судово-портретну експертизу й експертизу відеозаписів щодо зазначених осіб: Путіна, Шойгу, Вітка й Аксьонова", - наголосив Р.Кравченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА