15:38 18.01.2018

Виїзду Януковича з України сприяла РФ і її військові, розповів його колишній охоронець на допиті

3 хв читати
Виїзду Януковича з України сприяла РФ і її військові, розповів його колишній охоронець на допиті

Військовослужбовець Управління державної охорони України Віктор Резніченко, який охороняв екс-президента Віктора Януковича, не має інформації про жодні загрози життю колишньому президента взимку 2014 року.

Під час допиту його як свідка в Оболонському суді Києва у справі про державну зраду В.Януковича він розповів, що 21 лютого 2014 року екс-президент спочатку перебував у своїй адміністрації, а в другій половині дня, близько 17:00, виїхав до Межигір'я. Близько 22:00 В.Резніченко почув за допомогою радіозв'язку, що В.Янукович полишив свою резиденцію, а через кілька годин отримав команду виїжджати до Харкова. Для цього співробітники УДО зустрілися на 110-му кілометрі траси Київ-Харків.

Свідок розповів, що вранці 22 лютого він перебував вже в Харкові, там був і колишній президент, який дав інтерв'ю ЗМІ і мав брати участь у з'їзді "Партії регіонів", який однак скасували.

"У другій половині дня 22 лютого в складі кортежу я виїхав до аеропорту Харкова. Там перебували два вертольоти з кількома охоронцями, в одному з яких був Янукович, а в другому - сім'я і ще кілька співробітників охорони", - зазначив В.Резніченко.

За його словами, приблизно через годину після вильоту співробітникам держохорони повідомили, що на зв'язок вийшов диспетчер "Украероруху" та запропонував повернутися до Харкова. В.Резніченко зазначив, що "це була команда Турчинова". Але оскільки для повернення до Харкова вже бракувало палива, вертольоти сіли в аеропорту Донецька.

Свідок зазначив, що буквально одразу ж після прибуття до Донецька тодішній начальник Служби безпеки президента України Костянтин Кобзар дав команду сідати двом літакам "типу "Фалькон". Але до них підійшли співробітники Держприкордонслужби України і сказали, що їм заборонено летіти через неоформлення деяких документів.

Тоді В.Янукович і супроводжуючі його особи пересіли до автомобіля і пройшли до "великого будинку" в Донецьку. Пізніше, відповідаючи на запитання адвокатів, В.Резніченко повідомив, що в цьому будинку разом із В.Януковичем перебували його син Олександр і бізнесмен Рінат Ахметов.

Військовослужбовець УДО розповів, що 22 лютого в складі сформованої колони екс-президент і його супутники виїхали у напрямку АР Крим. За його словами, вони зупинилися в полі поблизу Бердянська, на яке потім приземлилися три вертольоти Мі-8.

В.Резніченко повідомив, що на фюзеляжах вертольотів були червоні зірки, а пілоти були в спецобмундируванні. "Я думаю, що це були вертольоти Російської Федерації", - зазначив він.

На цих вертольотах В.Янукович та його супутники відлетіли у невідомому напрямку і летіли "над морем". "Через певний час ми сіли на аеродромі, де нас зустріли військовослужбовці РФ. До ранку ми перебували у вагончиках на льотному полі", - вказав свідок.

23 лютого з цього аеродрому екс-президент зі своєю охороною і "групою невідомих озброєних людей" вилетіли далі на військово-транспортному літаку Ан-26 і потім сіли на іншому невідомому аеродромі, оскільки "далі летіти з технічних причин було неможливо".

Там вони перебували протягом приблизно півтори години і, за словами свідка, він бачив проїжджав технічний транспорт з написом "Анапа". "Я припускаю, що це було місто Анапа Російської Федерації", - зазначив В.Резніченко.

Потім був переліт на іншому літаку до іншого аеропорту, де їх знову зустріли російські військові та їхні транспортні засоби. Надалі свідок зрозумів, що перебуває в Криму. "Ми приїхали до Ялти, в санаторій або базу відпочинку, яка, швидше за все, належала РФ", - розповів він.

Співробітник УДО зазначив, що ввечері 23 лютого вони виїхали в напрямку Севастополя, де заїхали на територію військової частини РФ. Там до них звернувся В.Янукович, який запропонував охороні зробити вибір "їхати з ним далі" або залишитися тим, хто не хоче. За його словами, приблизно о 23:00 екс-президент поїхав далі зі своїми супутниками.

В.Резніченко та інші охоронці, що вирішили залишитися, здали свою зброю до управління УДО в Місхорі і на наступний ранок виїхали поїздом до Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА