19:31 22.01.2018

Волкер відвідає Київ і Донбас поточного тижня

3 хв читати
Волкер відвідає Київ і Донбас поточного тижня

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер планує відвідати Україну цього тижня, повідомляє Українська служба "Голосу Америки" в понеділок з посиланням на коментар самого політика.

"Для того, щоб ознайомитися з ситуацією у регіоні, Волкер в середу, 24 січня, поїде на схід України, а вже 25 січня проведе зустрічі з українськими посадовими особами в Києві", - йдеться в повідомленні.

Після цього, в п'ятницю, 26 січня, в Дубаї К.Волкер планує зустрітися з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. "Під час переговорів сторони обговорять стан конфлікту на сході України, перспективи введення і можливий формат миротворчої місії", - пише видання.

При цьому К.Волкер назвав "кроком назад" зустріч з В. Сурковим, що відбулася 13 листопада 2017 року в Бєлграді, зазначивши, що РФ була не готова до сприйняття ідеї про введення повноцінної миротворчій місії ООН на Донбас. "Це була приязна зустріч і позитивна дискусія, але це був крок назад. Ми побачимо, що буде на нашій наступній зустрічі", - сказав спецпредставник США.

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, координатор громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська підтверджує, що К.Волкер відвідає Україну цього тижня. "Пан Волкер буде наприкінці цього тижня в Україні. 25-26-го (січня - ІФ), якщо я не помиляюся", - сказала вона в ефірі "5 каналу" в понеділок.

За словами представниці України, одним з ключових питань зустрічі буде введення миротворчої місії на Донбас. "Це не буде щось нове, навряд-чи будуть якісь нові ввідні позиції, але бачення з усіх боків озвучуються і в цій тематиці. І США, принаймні, в особі Волкера, зацікавлені в реальній миротворчій місії, оскільки цей конфлікт не можна подолати без ефективної третьої сторони, а третя сторона - це не просто спостерігачі: це ті, хто можуть бути присутніми і своєю присутністю превентивно забезпечити відсутність бойових дій або невтручання агресора в будь-які події, що розвиватимуться надалі", - зазначила О. Айвазовська.

Вона зазначила, що К.Волкер відвідує Україну в обов'язковому порядку кожен раз перед зустріччю з В. Сурковим. "І дуже часто під час цих візитів зустрічається з багатьма зацікавленими сторонами, які по-своєму сприймають і РФ, і роль РФ у конфлікті, як-то окремі народні депутати ... і з неурядовими організаціями, і з правозахисниками, тобто він не дистанційно розуміє суть проблеми. І лише після цього він зустрічається з паном Сурковим", - розповіла представниця України.

"Я думаю, ні для кого не секрет життєва позиція пана Волкера щодо РФ, ще до призначення його до цього дуже непростого формату комунікації з Сурковим, тим не менш, цей діалог триватиме", - додала О. Айвазовська.

Як повідомлялося, раніше в понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що зустріч К.Волкер і В. Суркова відбудеться "найближчим часом".

Джерело, ознайомлене з ситуацією, повідомило "Інтерфаксу", що "зустріч узгоджено і заплановано в найближчі чотири-п'ять днів" і вона відбудеться "не в Сербії, як раніше, а попередньо в одній зі східних країн".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА