11:39 24.01.2018

Лист Януковича Путіну про використання військ РФ в Україні надав легітимності діям російських військових у Криму

2 хв читати
Лист Януковича Путіну про використання військ РФ в Україні надав легітимності діям російських військових у Криму

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вважає, що лист екс-президента Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна від 1 березня 2014 року з проханням використати Збройні сили РФ в Україні надав легітимності діям російських військових у Криму в 2014 році.

"Мені відомо, що на одному із засідань Ради безпеки ООН 3 березня, якщо не помиляюся, представник Росії Чуркін зачитав листа (В.Януковича - ІФ) до президента Путіна з проханням ввести російські війська на територію України. І якщо до того часу російські підрозділи намагалися не означати себе як Збройні сили РФ, то власне цей лист Януковича і надав легітимності діям російських військ. Після цього багато хто з них неприкрито говорив, що вони представники ЗС РФ", - сказав він під час допиту як свідок обвинувачення у справі про державну зраду В.Януковича в Оболонському районному суді Києва в середу.

А.Парубій зазначив, що керівництво РФ розробляло кілька сценаріїв щодо України. "Коли я вів переговори в Луганську з бойовиками (у 2014 році - ІФ), мені стало відомо, що вже з 2012 року на території України, особливо в південно-східних областях, формувалася мережа контрольованих російськими спецслужбами організацій, які під виглядом "реконструкторів" готували кадри і мали детальний план захоплення місцевих адміністрацій та органів влади і, відповідно, підготовки до введення російських військ", - розповів він.

За його словами, існували сценарії повномасштабної військової агресії РФ проти України, встановлення контролю Росії над південно-східними регіонами України та створення так званої Новоросії та "мінімальний сценарій" щодо захоплення Криму, а рішення ухвалювали оперативно залежно від ситуації.

"Я упевнений, що лист-звернення Януковича і став тією легітимною основою для тих дій Російської Федерації, які відкрито були здійснені в Криму, а потім почалися не лише в Донецькій і Луганській, а в семи областях України, де агентура РФ почала захоплювати будівлі. І це стало сигналом із моменту листа Януковича", - наголосив А.Парубій.

Він також зазначив, що на той час багатьом підрозділам Збройних сил України, МВС, СБУ їхні керівники, призначені за часів В.Януковича, спираючись на його листа В.Путіну, говорили, що "в Києві "хунта", є законно обраний президент, і тому не підкоряємося рішенням київської влади".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА