11:59 29.01.2018

Порошенко підписав закон про допуск іноземних військових на навчання в Україну в 2018 році

3 хв читати
Порошенко підписав закон про допуск іноземних військових на навчання в Україну в 2018 році

 Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений раніше закон про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію Української держави в 2018 році для участі у багатонаціональних навчаннях (№7428).

"29.01.2018 Повернуто з підписом від президента", - йдеться в інформації про статус проходження законодавчої ініціативи на сайті українського парламенту в понеділок.

Як повідомлялося, законопроект №7428 вніс президент України Петро Порошенко до Верховної Ради 21 грудня 2017 року. Згідно з документом, в Україні планується провести багатонаціональне навчання з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американське навчання "Репід Трайдент-2018", українсько-американське навчання "Сі Бриз-2018", багатонаціональне навчання "Світла лавина-2018", багатонаціональне навчання "Чисте небо-2018" та українсько-румунське навчання "Ріверіан-2018".

Законопроект передбачає, що багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил відбудуться в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (МЦМБ) в с. Старичі Яворівського району Львівської області протягом усього року (365 діб), у них братимуть участь загалом 13 тис. військовослужбовців і 16 літаків і вертольотів: 10 тис. військових від Збройних Сил України, по 1,5 тис. військових від ЗС США і ЗС інших країн - членів НАТО, 10 літаків і вертольотів від ЗСУ і по три - від ЗС США і ЗС країн НАТО.

Українсько-американське навчання "Репід Трайдент-2018" відбудеться в тому самому центрі (МЦМБ) у проміжку з червня по листопад і триватиме до 16 діб. Від ЗСУ в ньому братимуть участь до 2 тис. військових з озброєнням і військовою технікою і до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС США передбачено участь до 10 тис. військових і до 10 літаків і вертольотів, від ЗС країн НАТО – така сама кількість.

Українсько-американське навчання "Сі Бриз-2018" планується провести в акваторії Чорного моря, на військових аеродромах і полігонах ЗСУ, на Тендрівській косі та у військовому порту м. Очакова, в Міжнародному аеропорту "Одеса", Одеському морському торговельному порту, Морському торговельному порту "Южний" у проміжку з червня по жовтень протягом 25 діб. Від ЗСУ в ньому братимуть участь до 1,5 тис. військових з озброєнням і технікою, до 30 кораблів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС США передбачено участь до 1 тис. військових, до 10 кораблів, до 2 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС країн НАТО - до 1,2 тис. військових, до 10 кораблів, до 3 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів.

Багатонаціональне навчання "Світла лавина-2018" планується провести в МЦМБ і на р. Тиса протягом 10 діб у проміжку з серпня по жовтень 2018 року. В ньому планується участь ЗСУ (до 300 військових з озброєнням і технікою), а також Збройних сил Угорщини, Румунії та Словаччини (до 100 військових з озброєнням і технікою від кожної держави).

Багатонаціональне навчання "Чисте небо-2018" відбудеться на військових аеродромах ЗСУ з травня по листопад і триватиме до 14 діб. Передбачено участь до 350 військовослужбовців ЗСУ з озброєнням і технікою і до 20 літаків і вертольотів ЗСУ. Від ЗС США передбачено участь до 250 військових і до 15 літаків і вертольотів, від ЗС країн НАТО - до 100 військових і до 5 літаків і вертольотів.

Українсько-румунське навчання "Ріверіан-2018" відбудеться на р. Дунай і в акваторії Чорного моря, а також на території Румунії в проміжку з квітня по листопад і триватиме 20 діб. У ньому передбачено участь до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою (по 100 від ЗС України та Румунії) і до 10 кораблів (4 від ЗС України та 6 - від ЗС Румунії), а також 2 літаки й вертольоти від ЗС Румунії.

Документ передбачає допуск на територію України відповідних підрозділів зазначених держав для участі в навчаннях "у рамках військового співробітництва".

18 січня 2018 року Верховна Рада підтримала розгляд законопроекту №7428 за скороченою процедурою і того самого дня ухвалила його.

23 січня спікер ВР Андрій Парубій підписав підтриманий парламентарями закон, і його було направлено на підпис президенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА