18:31 31.01.2018

НАБУ і САП підозрюють посадових осіб АМПУ в розкраданні 247 млн грн

3 хв читати
НАБУ і САП підозрюють посадових осіб АМПУ в розкраданні 247 млн грн

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 29-30 січня повідомили про підозру восьми особам, серед яких - колишні та чинний посадові особи "Адміністрація морських портів України" в незаконному заволодінні більш 247 млн грн.

Згідно з даними НАБУ, зокрема, підозрюються екс-глава ДП "АМПУ" (2014-2017 рр.), Екс-перший заступник голови ДП (2015-2017 рр.), Екс-начальник відділу закупівель ДП (2015-2018 рр.), екс-заступник голови ДП з фінансів (2015-2016 рр.), заступник начальника Одеського філіалу ДП (чинний), директор ТОВ, бенефіціар ТОВ, представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою). При цьому семеро з підозрюваних затримані 29 січня в ході проведення слідчих дій в Одеській, Миколаївській областях та Києві.

За версією слідства, посадові особи ДП в змові з приватними особами в 2015-2016 рр. реалізували схему з розкрадання коштів під час державних закупівель послуг з днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського і Маріупольського морських портів. Зокрема, мова йде про вчинення антиконкурентних дій з метою забезпечення перемоги заздалегідь певного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. У результаті державі в особі АМПУ завдано збитків на суму 247 млн грн, що підтверджено висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінальної виробництва.

У вересні-листопаді 2017 факт антиконкурентних узгоджених дій посадових осіб ДП та представників підприємств-учасників торгів під час закупівлі послуг з експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, наклавши на підприємства-учасників штрафи, загальна сума яких склала понад 100 млн грн.

Розслідування наведених фактів під час закупівлі послуг з днопоглиблення в портах України ДП і його філіями детективи НАБУ розслідують з грудня 2015 року.

У квітні 2017 року, на підставі матеріалів, зібраних під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору щодо проведення днопоглиблювальних робіт в портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог закону України "Про державні закупівлі" та інших норм чинного законодавства. Зараз судом порушено провадження у справі.

Раніше, 29 січня 2018 року АМПУ повідомила, що співробітники НАБУ проводили обшук на території її Одеської філії на підставі постанови слідчого судді Солом'янського районного суду Києва в рамках кримінального провадження за фактом привласнення в 2015 році коштів посадовими особами ТОВ "Техморгідрострой" за попередньою змовою з посадовими особами АМПУ.

"Під час обшуку вилучаються документи, названі в постанові суду, для подальшого розслідування. Ми надаємо всебічну підтримку в проведенні слідчих дій, адже для нас важливо виявлення фактів зловживань на місцях і залучення винних до відповідальності", - зазначав заступник голови АМПУ з морської і внутрішньої безпеки Сергій Гронський.

Він зазначив, що посадові особи, які фігурують у проведенні слідчих дій, пов'язані з попереднім керівництвом ДП "АМПУ". Питання стосувалося контракту з ТОВ "Техморгідробуд-Миколаїв".

Екс-главою АМПУ, виходячи із зазначеного терміну перебування, є Андрій Амелін, який раніше вже затримувався за підозрою у розтраті коштів, але був відпущений під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА