19:19 31.01.2018

Кучма про Каденюка: Це Людина з великої літери

3 хв читати
Кучма про Каденюка: Це Людина з великої літери

Другий президент України (1994-2005), представник країни у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма зазначає, що смерть першого і єдиного українського космонавта Леоніда Каденюка - це трагедія не тільки для близьких, а й для всієї України.

"Я перебуваю в Мінську, де радості взагалі мало, а тут така трагічна подія загалом для України. Я багато-багато років був знайомий з ним, починаючи з того, що я відправляв його в космос, і на запуску його був, і потім постійно спілкувався з ним. Про нього не можна сказати, що він просто космонавт. Це Людина дуже високого інтелекту, дуже професійна з багатьох точок зору", - сказав Л.Кучма про Л.Каденюка.

Він підкреслив: "Це Людина з великої літери. І це трагедія, не побоюся цього слова, не тільки для сім'ї, не тільки для його близьких, не тільки для мене, а й для всієї України".

Другий президент розповів, зокрема, про книгу Л.Каденюка, що вийшла друком нещодавно, зазначивши, що це "дуже цікава книга", на презентації якої було багато вчених, які "не розуміли, як, здавалося б, просто людина, льотчик, володіє таким широким світоглядом у багатьох напрямках нашої науки".

Л.Кучма зазначив, що Л.Каденюк на зустрічах не говорив про свої особисті проблеми, попри те, що "в останні роки він взагалі був без роботи", але його більше цікавила ситуація в ракетно-космічній галузі.

Окрім того, другий президент поділився спогадами про історію польоту Л.Каденюка в космос: "Напевно, ніхто не вірив, що на американській ракеті можна запустити українського космонавта, космонавта незалежної України, бо українців багато в космос літало за радянських часів, але в той час такі стратегічні відносини між Україною і США, зокрема особисто з президентом Клінтоном... Практично США пішли назустріч, мовляв так, треба підтримати Україну і в цьому плані, якщо вважається, що Україна - космічна держава, давайте ми перед усім світом візьмемо в команду українського космонавта".

За словами Л.Кучми, під час запуску він був разом з першим президентом України Леонідом Кравчуком.

"Леонід (Каденюк був - ІФ) настільки спокійний, наче якийсь звичайний політ на військовому літаку, на якому він щодня літав, - і летить в космос", - ділиться спогадами Л.Кучма, зазначивши при цьому, що це був "дійсно особливий запуск".

"Я вважав, що це визнання, що є держава Україна, є космічна Україна, і цим запуском, цим польотом Каденюка це було підкреслено", - підсумував другий президент.

Як повідомлялося, перший і єдиний український космонавт Леонід Каденюк раптово помер на 68-му році 31 січня в Києві, за попередньою інформацією, від серцевого нападу.

Л.Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в родині сільських учителів. У 1995 році був відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Після підготовки в NASA, з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА