07:48 01.02.2018

США виділять кошти механізму ООН з розслідування злочинів в Сирії

2 хв читати
США виділять кошти механізму ООН з розслідування злочинів в Сирії

США планують виділити $ 350 тис. для міжнародного неупередженого і незалежного механізму з розслідування злочинів в Сирії, який зміг би також допомогти в залученні до відповідальності винних у застосуванні хімзброї в цій країні, повідомляє американське постпредство при ООН.

"США виділять $ 350 тисяч для міжнародного неупередженого і незалежного механізму з розслідування злочинів, скоєних в Сирії (International, Impartial & Independent Mechanism - IIIM)", - йдеться в повідомленні, розміщеному в "Твіттері" дипмісії США.

Там зазначається, що "IIIM допоможе зусиллям щодо притягнення до відповідальності за звірства режиму (президента Сирії Башара) Асада, в тому числі застосування хімічної зброї - це важливіше, ніж будь-коли, так як Росія "вбила" Спільний механізм розслідування".

Міжнародний неупереджений і незалежний механізм з розслідування злочинів, скоєних в Сирії, був заснований Генеральною Асамблеєю (ГА) ООН 21 грудня 2016 року.

Розслідуванням випадків застосування хімічної зброї в Сирії до недавнього часу займався Спільний механізм ОЗХЗ-ООН (СМР). Він припинив своє існування 18 листопада 2017 року, після того, як Рада Безпеки ООН не змогла домовитися про продовження мандата експертів, які розслідували застосування хімзброї в Сирії. Росія наклала вето на американський проект резолюції, проти нього проголосувала також Болівія, при цьому Китай і Єгипет утрималися. У свою чергу сім країн відмовилися підтримати запропонований Росією, Болівією і Китаєм варіант резолюції, проект не отримав необхідної більшості голосів.

Згідно з проектом резолюції, з копією якого вдалося ознайомитися "Інтерфаксу", новий механізм повинен буде "забезпечити по-справжньому неупереджене, незалежне, професійне, що заслуговує довіри" розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії "на основі достовірних, перевірених і підтверджених фактів", зібраних безпосередньо "під час поїздок на місце (передбачуваної хіматаки - ІФ)".

У свою чергу США виступили проти російської пропозиції і заявили про готовність відновити Спільний механізм ООН-ОЗХЗ з розслідування випадків застосування хімзброї.

"Ми не сприймаємо жодні російські пропозиції, які підривають нашу здатність докопатися до правди або коли політизується те, що має бути незалежним і неупередженим розслідуванням. Якщо вони хочуть сумлінно працювати для досягнення цієї мети, то ми готові відновити Спільний механізм розслідування з незалежним початковим мандатом" , - сказала на одному із засідань РБ ООН американський постпред при ООН Ніккі Хейлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА