11:49 01.02.2018

Громадські формування не мають права на мілітаризацію - Князєв

3 хв читати
Громадські формування не мають права на мілітаризацію - Князєв

Преференцію на забезпечення правопорядку в Україні має поліція, а не цивільні формування, за порушення законодавства організатори цих об'єднань притягуватимуться до адміністративної та кримінальної відповідальності, наголошує глава Національної поліції України Сергій Князєв.

"Національна поліція - державний озброєний орган, який має основне завдання - охорона громадського порядку, захист суспільства в рамках тих повноважень, які прописано в законі "Про поліцію", - сказав С.Князєв журналістам у четвер у Києві після презентації першого в Україні професійного залу для занять кросфітом для патрульних.

Він акцентував увагу на тому, що Нацполіція "має преференцію" на забезпечення правопорядку.

За словами глави Нацполіції, в забезпеченні правопорядку поліції надають допомогу Національна гвардія, Державна прикордонна служба та Збройні Сили в рамках своїх повноважень. "Усі інші громадські формування не мають права бути мілітаризованими, тому що є чітко визначена норма закону. Вона загальноєвропейська й у кожній державі практично однакова", - зазначив С.Князєв.

Він додав: "Громадські формування, які згідно з законодавством мають право бути зареєстровані належним чином і виконувати відповідні функції, якщо вони не виходять за рамки своїх повноважень, - нехай працюють, будь ласка".

"Якщо ми бачитимемо з боку будь-якого громадського об'єднання порушення законодавства, ми негайно притягуватимемо організаторів цих об'єднань до адміністративної або кримінальної відповідальності", - запевнив С.Князєв.

У свою чергу посол Канади в Україні Роман Ващук наголосив, що Національна поліція - єдина легітимна служба в забезпеченні правопорядку. "Громадські об'єднання існують у всьому світі, але є застереження: партійно-політичні громадські об'єднання, які висувають претензії до суспільного правопорядку, йдуть хибним шляхом. Тому я цілковито підтримую думку про монополію саме Національної поліції, монополії держави на застосування сили. Якщо необхідно, то і застосування сили проти тих, у кого є невиправдані претензії до своїх співгромадян", - висловив думку посол.

На офіційному сайті "Національного корпусу" повідомляється, що "Національні дружини" є громадською організацією, метою діяльності якої є забезпечення порядку на вулицях українських міст. "Особовий склад організації - колишні учасники бойових дій, патріотична молодь і небайдужі громадяни, які поділяють прагнення поліпшити безпечну ситуацію в державі ... Активісти організації щодня виходять на патрулювання вулиць міст України та борються з наркоторгівлею і алкогольним геноцидом українського народу", - інформує сайт.

Організацію "Національні дружини" було створено 28 січня 2017 року. Вона налічує близько 1 тис. осіб, усі акції проводить на безоплатній основі без використання зброї, пояснив командир "Національних дружин" Ігор Михайленко.

Він зазначив, що активісти не використовують зброю і не підтримують нікого з політиків.

Спікер партії "Національний корпус" Роман Чернишов у коментарі "Громадському радіо" розповів, що "Національні дружини" є частиною "азовського руху" (діяльності "Національного корпусу") і працюють у форматі громадської організації. "Це добровільне об'єднання для підтримання порядку на вулицях, патрулювання вулиць, протидії алко- та наркопритонам і взагалі для допомоги там, де державні органи або не можуть, або не хочуть допомагати українському суспільству", - заявив він.

Р.Чернишов наголошує, що "Національні дружини" не мають зброї і не є поліцейськими або військовими об'єднаннями, але співпрацюють із поліцією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА