16:20 01.02.2018

В ЄС мають намір удосконалити законодавство щодо поліпшення якості питної води

3 хв читати

Єврокомісія висунула в четвер пропозицію щодо перегляду європейської директиви, що надасть змогу поліпшити якість питної води в ЄС і доступ до неї громадян, повідомив перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Ми пропонуємо вдосконалити законодавство Союзу в цій галузі, щоб поліпшити якість питної води та забезпечити доступ до неї більшого числа громадян там, де така потреба особливо дає про себе знати. Разом ми можемо і ми маємо охороняти здоров'я наших громадян і гарантувати їм безпеку води, яку вони споживають ", - сказав заступник голови Єврокомісії на прес-конференції в Брюсселі.

За його словами "важливість доступу до питної води недооцінюється". "Ми вважаємо, що близько 23 млн осіб в ЄС не підключені через низку причин до громадської системи розподілу води", - зазначив Ф.Тіммерманс.

Згідно з новими правилами, держави-члени ЄС будуть зобов'язані "покращувати доступ до питної води для всіх громадян, особливо для вразливих і маргінальних груп".

На практиці, пояснюють у Брюсселі, це означає, що необхідно встановити обладнання для подачі питної води у громадських місцях, зробити інформаційну кампанію серед населення про якість води, яку вони п'ють, і розвивати доступ до питної води в адміністративних установах і будинках громадського призначення.

Передбачається інформаційна кампанія онлайн для просвітництва громадян щодо якості і постачання питної води до місць їхнього проживання і для підвищення довіри до водопровідної води.

Ф.Тіммерманс нагадав про дві нещодавні ініціативи Єврокомісії - із поліпшення чистоти повітря і зі зниження пластикових відходів. Причому з другою з них безпосередньо пов'язані поправки до директиви про питну воду.

"Покращуючи якість водопровідної води, ми можемо домогтися значного скорочення використання пластикових пляшок", - пояснив заступник голови ЄК, додавши, що, за оцінками, їх застосування завдяки цьому може бути скорочено на 17%.

При цьому мережі громадського харчування заохочуватимуть, щоб вода з-під крана безкоштовно подавалася клієнтам в ресторанах і кафе.

Ф.Тіммерманс також звернув увагу на те, що пропозиція Єврокомісії - це ще одне свідчення того, що на думку громадян ЄС при прийнятті рішень в Євросоюзі зважають, оскільки вона спиралася на громадянську ініціативу.

Заступник голови Єврокомісії при цьому зазначив, що право на доступ до якісних базових послуг, зокрема, до питної води, є одним з принципів "європейського фундаменту соціальних прав", одноголосно схваленого главами держав і урядів країн ЄС на саміті в Гетеборзі.

Ухвалена в четвер законодавча пропозиція покликана гарантувати це право і реалізувати підсумки кампанії в рамках європейської громадянської ініціативи "Вода - право людини".

Як пояснюють в Єврокомісії, ця пропозиція, окрім іншого, надасть можливість споживачам самим робити вибір, вимагаючи від постачальників питної води повідомляти детальну інформацію про споживання води, структуру витрат на неї і порядку визначення ціни за літр, щоб вони могли порівнювати її з ціною води, що продається в пляшках.

Згідно з оцінками, нові заходи дозволять зменшити потенційні ризики від води для здоров'я людей з нинішніх 4% до менше 1%.

Скорочення споживання води з пляшок допоможе європейським сім'ям заощаджуватиме понад 600 млн євро на рік.

У Єврокомісії вважають, що пропозиція щодо питної води внесе значний вклад у реалізацію цілей сталого розвитку до 2030 року, а також цілей Паризької угоди із боротьби проти кліматичних змін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА