12:14 02.02.2018

Турчинов про постачання Україні ПТРК "Javelin": Співпраця просувається, але зброї ще немає

2 хв читати

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявляє, що співпраця з США із надання Збройним силам України протитанкових ракетних комплексів "Javelin" триває, але Україна наразі їх ще не отримала.

"Співпраця просувається, але зброї ще немає. І, на жаль, розмов навколо і щодо цього більше, ніж конкретних кроків", - сказав О.Турчинов журналістам після відкриття Центру реагування на кіберзагрози у п'ятницю в Києві.

Секретар РНБО зазначив, що повідомить про те, що Україна отримала зброю, лише після того, як сам її побачить.

"Поки що всі "за", всі говорять, всі підтримують, але я ще не бачив жодного Javelin, переданого Україні. Сподіваюся, що це найближчим часом буде. Але я сподівався ще з березня 2014 року", - наголосив О.Турчинов.

Як повідомлялося, 25 грудня 2017 року телеканал ABC News з посиланням на кілька джерел у Держдепартаменті США повідомляв про намір американського президента Дональда Трампа схвалити план поставок протитанкових ракет в Україні. За інформацією джерел, йдеться про постачання 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок на суму $47 млн.

Якщо президент офіційно дасть добро на поставки, план буде передано Конгресу на розгляд протягом 30 днів і згодом - до Держдепартаменту, повідомляє телеканал. "Поставки протитанкових ракет, зокрема, можливо, і американської системи Javelin, ймовірно, могли б спровокувати жорстку реакцію з боку Росії - що, в свою чергу, загрожує закликам президента Трампа до кращих відносин із Москвою", - наголошується в повідомленні.

29 січня спеціальний представник США з питань України Курт Волкер повідомив, що Україна і США спільно працюють над передачею ВСУ ПТРК "Javelin", але для цього потрібен час. "Потрібен час, щоб все підготувати: об'єкти, де все зберігатиметься, способи передачі. Ми працюємо разом над тим, як їх транспортувати і залучити до роботи Збройних сил", - цитує заяву К.Волкера сайт "Радіо Свобода" ввечері в неділю.

Він також наголосив, що "Джавелін" є оборонним озброєнням. "Це - оборонна техніка. Вона корисна лише тоді, коли є танковий наступ. Тоді їх можна нейтралізувати. Тому це - саме захисне озброєння, не для нападу і не для застосування на лінії конфлікту. І я думаю, Україна багато в чому поділяє цю позицію", - додав спеціальний представник США із питань України.

К.Волкер також зазначив, що у Вашингтоні сподіваються заповнити деякі "білі плями" в оборонних потужностях України, "щоб перешкодити подальшому розпаленню конфлікту - це найменше, чого б ми хотіли".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА