11:22 07.02.2018

АМКУ порушив справу проти "Тедіс Україна" за ознаками узгоджених дій із тютюнниками

2 хв читати
АМКУ порушив справу проти "Тедіс Україна" за ознаками узгоджених дій із тютюнниками

Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу проти компанії "Тедіс Україна" за ознаками антиконкурентних узгоджених дій із тютюновими виробниками, повідомив глава відомства Юрій Терентьєв.

"Після завершення розслідування стосовно "Тедіс" як монополіста, це питання відносин компанії з дистриб'юторами, було порушено справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій виробників для створення такої монополії", - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів на прес-брифінгу в Києві у вівторок.

За словами глави антимонопольного відомства, наразі АМКУ перебуває на фінішній прямій, зокрема, проаналізовано відносини підприємств-виробників із компанією "Тедіс Україна", зібрано доказову базу.

Ю.Терентьєв зазначив, що досліджувані обставини стосуються 2011-2012 рр., у зв'язку з чим виникли труднощі під час проведення розслідування.

"Це негативно впливає на якість доказів, які ми маємо", - зазначив голова Антимонопольного комітету України.

Він також додав, що останнє засідання в Апеляційному суді у справі "Тедіс Україна" відбулося 1 лютого, а наступне призначено на 9 лютого.

"З кінця 2015 року тривало розслідування, що завершилося рішенням у справі "Тедіс", який було оштрафовано на 431 млн грн. Наразі компанія оскаржила це рішення. Рішення першої інстанції було ухвалено в першому кварталі 2017 року на користь АМКУ. "Тедіс" оскаржив це рішення до апеляції", - нагадав Ю.Терентьєв.

За його словами, з перших днів червня 2017 року колегія суддів повністю змінювалася чотири або п'ять разів, і слухання розпочиналися заново.

Глава відомства також зазначив, що після реакції основних гравців навесні 2017 року, коли було укладено багато договорів з оптовими мережами та роздрібними торговцями, на ринку знову почало спостерігатися збільшення частки "Тедіс Україна".

"Ми чуємо, що кількість відвантаження (тютюнових виробів - ІФ) на інших учасників ринку, крім "Тедіс", скорочується. Частка їх коливається. У нас різні цифри. Близько 15% відвантажується безпосередньо іншим гравцям", - зазначив він.

За словами Ю.Терентьєва, АМКУ бачить два варіанти, як встановити прозорість на цьому ринку, йдеться про розвиток конкуренції або моделі єдиного покупця за тим принципом, як працює енергоринок.

"Демонополізація цього ринку відбувається дуже повільно. У зв'язку з цим генпрокурор Юрій Луценко порушив питання про розслідування стосовно компанії "Тедіс", - зазначив голова Антимонопольного комітету України.

Tedis Ukraine створена у 2011 році як ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна", у травні 2016 року її було перейменовано в ТОВ "Тедіс Україна". Регіональна мережа компанії складається з 35 регіональних структурних підрозділів в Україні.

Tedis Ukraine є найбільшим дистриб'ютором сигарет в Україні: її частка на ринку, за даними АМКУ, становить понад 99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА