20:15 07.02.2018

Греція відповіла на готовність Македонії змінити назву країни

2 хв читати
Греція відповіла на готовність Македонії змінити назву країни

В Греції з задоволенням зустріли новину про намір Македонії змінити назву країни, повідомляє The Guardian.

Раніше прем'єр-міністр колишньої Югославської Республіки Зоран Заєв оголосив, що його країна готова додати уточнююче слово до офіційної назви держави. Серед розглянутих варіантів "Верхня Македонія", "Нова Македонія", "Північна Македонія" і "Македонія (Скоп'є)".

Цей крок може поставити крапку в багаторічній суперечці двох країн, яка виникла через історичну область Македонія, що входить до складу Греції.

"Це важливий розвиток ситуації. Ми сподіваємося, цей крок ознаменує початок нової глави у відносинах між нашими країнами і народами", - прокоментували слова Заєва в грецькому МЗС.

Як зазначає The Guardian, компромісне рішення знаходить підтримку не у всіх в Греції. Так в середу 7 лютого Елладська (Грецька) православна церква провела термінове обговорення ситуації. Священнослужителі, як і сотні тисяч інших греків, категорично заперечують проти збереження слова "Македонія" в найменуванні балканської держави. У неділю 4 лютого в Афінах пройшла масова акція протесту незгодних з таким рішенням ситуації.

Історична область "Македонія", яка колись входила до Османської імперії, знаходиться на території Греції, Болгарії та Колишньої Югославської Республіки Македонії. Афіни висловлювали незгоду з такою назвою країни з моменту оголошення нею незалежності в 1991 році, побоюючись, що це стане приводом для провокацій прихильників ідеї возз'єднання "споконвічних земель".

Тим часом Зоран Заєв оголосив, що аеропорт, названий на честь Олександра Македонського, можуть перейменувати в Міжнародний аеропорт Скоп'є.

У 2008 році Греція використала право вето, не дозволивши колишній югославській республіці увійти в НАТО, і з тих пір Афіни неодноразово блокували переговори щодо вступу Македонії до ЄС.

Як зазначає The Guardian, нинішня грецька влада на чолі з прем'єром Алексісом Ципрасом готова піти на компроміс зі Скоп'є, але дуже багато в країні не задоволених запропонованим варіантом, в тому числі і права партія "Незалежні греки", в коаліції з якою Ципрас формував уряд. Глава МЗС Греції Нікос Котзіас і кілька інших високопоставлених чиновників отримували погрози через плани домовитися з Македонією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА