15:14 08.02.2018

Заману намагалися змусити використовувати армію в Києві під час Майдану, після чого його було звільнено указом Януковича

2 хв читати

 Колишній начальник Генерального штабу і головнокомандувач Збройних сил України Володимир Замана (18 лютого 2012 - 19 лютого 2014 року) зазначає, що під час Майдану тодішнє політичне керівництво країни намагалося змусити його ввести армію до Києва.

"Політичне керівництво намагалося змусити мене ввести війська до Києва, змусити зробити це незаконним шляхом. Йшлося про залучення Збройних сил до посилення об'єктів, наведення конституційного ладу в Києві", - сказав він під час допиту в суді у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

В.Замана вказав, що такі команди надходили від тодішнього міністра оборони Павла Лебедєва, також він спілкувався з екс-главою СБУ Олександром Якименком та екс-генпрокурором України Віктором Пшонкою, які намагалися переконати його, що законодавство дозволяє це зробити.

"На той час уже було введено план антитерористичної операції. Але в законі про антитерористичну операцію чітко написано, які завдання можуть виконувати Збройні сили. Я погодився лише на перекидання військово-транспортних вертольотів Мі-8 до міста Васильків, оскільки це передбачено законом", - зазначив він.

Екс-головком ЗСУ також звернув увагу на те, що СБУ наприкінці 2013 - початку 2014 року "вдавалася до обвинувачення посадових осіб Генштабу в порушенні таємниці". "Відносини були напружені, саме у цей час було звільнено мого першого заступника", - додав він.

За словами В.Замани, 16 або 17 лютого перед захопленням будівлі управління СБУ у Львові він отримав доповідь командира 80-го аеромобільного полку, що той отримав завдання забезпечити охорону і оборону будівлі місцевого СБУ. "Розпорядження надав міністр оборони (П. Лебедєв - ІФ). Уточнивши у міністра оборони, я сказав, що для таких цілей є "певні сили і засоби", і такого розпорядження я дати не можу, і заборонив виконувати це командиру полку", - розповів свідок.

В.Замана також повідомив, що були спроби передислокувати до Києва підрозділи, які готувалися для посилення угруповання в Криму. "Після перепалки (з П. Лебедєвим - ІФ) я заявив, що це розпорядження не віддам. Того ж дня мені доповіли, що президент України підписав указ про моє звільнення", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА