18:54 08.02.2018

У Києві горів будинок з "балконом Грушевського"

2 хв читати
У Києві горів будинок з "балконом Грушевського"

У Києві в четвер вдень горів 2-поверховий будинок на розі Софійської і Володимирської вулиць, з балкона якого, за деякими даними, голова Центральної Ради Михайло Грушевський у 1918 році зачитував перед народом, що зібрався на Софійській площі, текст IV Універсалу Центральної Ради, яким Українська Народна Республіка проголошувала свою незалежність.

Як повідомляється на офіційному сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій, інформація про пожежу в будівлі на вул. Софійській, 18 надійшла рятувальникам о 13:59, її було локалізовано о 14:29, а о 14:44 ліквідовано.

Водночас на наведених фотографіях з місця події видно, що пожежа була в сусідньому кутовому будинку на вул. Софійській 20/21, відомому як "будинок з балконом Грушевського", який рік тому було обнесено будівельним парканом.

За даними рятувальників, пожежа виникла на першому поверсі і досягла площі 50 кв. м; поширенню вогню на другий поверх вдалося запобігти. Причина пожежі з'ясовується, жертв і постраждалих немає. До ліквідації пожежі було залучено близько 12 людей особового складу та 3 одиниці основної та спеціальної пожежорятувальної техніки.

Будинок на Софіївській, 20/21, побудовано в XIX столітті, у 1994 році його внесли до списку пам'яток архітектури, що розміщені в буферній зоні Софії Київської, внесеної до переліку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2005 році будівлю звільнили від орендарів, і відтоді вона не використовується. Того ж року на розгляд міської ради було виставлено проект реконструкції будинку, який передбачав будівництво нової 6-поверхової будівлі на його місці зі збереженням маленької кутової частини, на якій стоїть історичний балкон.

Тоді громадськість відстояла відхилення проекту, але міськрада продовжила пошук нових, при цьому остаточне рішення щодо будинку так і не було ухвалено. Згодом його обнесли маскувальною сіткою. У 2011 році з будинку було знято охоронний статус, проте в 2015 році Київрада ввела мораторій на будівництво в буферній зоні Софії Київської.

У лютому 2017 року сітку зняли, а будинок оточили будівельним парканом. До того часу в будинку вже були вибиті всі шибки. Було також оприлюднено новий проект забудови ділянки 10-поверховим готельно-офісним будинком з підземною парковкою. Історико-містобудівні обґрунтування до проектів були підписані у 2011 та 2014 роках і містили формулювання "реконструкція будинку", при тому, що малося на увазі будівництво повністю нової споруди.

У березні 2017 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що "доки він мер", будівлі нічого не загрожує і нового будівництва на її місці не буде.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА