19:53 08.02.2018

Нацбанк має намір отримати інформацію про рахунки співробітників "1 + 1 медіа"

3 хв читати
Нацбанк має намір отримати інформацію про рахунки співробітників "1 + 1 медіа"

Національний банк України (НБУ) просить націоналізований ПриватБанк розкрити інформацію про рух по банківських рахунках співробітників медіахолдингу "1 + 1 медіа", бенефіціаром якого є екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський, повідомляє прес-служба медіахолдингу.

"8 лютого в нашому розпорядженні опинився запит НБУ ... з проханням про розкриття інформації про рух по банківських рахунках топ-менеджерів, журналістів і ведучих "1 + 1 медіа", а також співробітників незалежного продакшена, який виробляє частину контенту для нашої медіагрупи", - йдеться в заяві медіахолдингу в четвер.

Згідно з ним, "1 + 1" розглядає даний запит як прямий тиск з боку вищого керівництва країни і спроби політичного переслідування напередодні виборів.

У прес-службі медіа-холдингу зазначають, що керівництво "1 + 1 медіа" вкрай стурбоване цим документом і бажанням Нацбанку отримати доступ до банківської таємниці кількох десятків їхніх співробітників.

Креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1 + 1", редактор телепрограми "Гроші" Олександр Дубинський на своєму блозі в Facebook опублікував копію запиту з переліком з більш ніж 50 осіб, вказавши, що в ньому також згадані представники студії "Квартал-95".

Згідно з копією документа, підставою запиту є позапланова інспекційна перевірка ПриватБанку, а мова йде про всі банківські рахунки, відкриті зазначеними в списку особами в головному офісі банку і його кіпрській філії.

У свою чергу в Нацбанку у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили, що під час інспекційної перевірки ПриватБанку НБУ виявив ряд транзакцій з ознаками правопорушень, після чого зробив більше 70 запитів за такими операціями по рахунках більше 200 юросіб, а також осіб, які пов'язані або можуть бути пов'язані з ними.

"Поява в публічній площині лише одного із запитів з акцентом виключно на представниках медіа-спільноти може свідчити про спроби маніпуляції громадською думкою з метою тиску на Національний банк і впливу на хід розслідування шахрайських дій в ПриватБанку до націоналізації", - вказує регулятор.

Він зазначає, що за умови підтвердження підозрілого характеру операцій буде інформувати правоохоронні органи і Держфінмоніторинг.

Нацбанк також нагадує, що відповідно до закону про банки і банківську діяльність має право на збір відомостей про банківські рахунки клієнтів під час проведення банківського нагляду, проте такі залишаються банківською таємницею. "Наголошуємо на неприпустимості розкриття такої інформації і відповідальності винних осіб за такі дії", - йдеться у відповіді НБУ.

Як повідомлялося, в кінці червня минулого року генеральний директор групи "1 + 1 медіа" Олександр Ткаченко став власником частки в 22,4% в іноземному підприємстві "1 + 1 продакшн", яке, в свою чергу, володіє 30% ТОВ "Телерадіокомпанія ( ТРК) "Студія 1 + 1". За його словами, він реалізував опціон, виданий йому акціонерами кілька років тому, після чого вирішив частину акцій передати працівникам "1 + 1". У результаті до складу співвласників "1 + 1 продакшн" з часткою по 0,1% увійшли, зокрема, Ольга Василевська-Смаглюк, Юрій Горбунов, О.Дубинський, Олександр Загородній, Алла Мазур, Руслан Сенічкін, Лідія Таран та інші.

На сайті "1 + 1" говориться, що в той же час І. Коломойський передав ще частину акцій на користь шести фізичних осіб, з опосередкованим участю кожного з них в ТРК "Студія "1 + 1" менше 10%.

В результаті, якщо в 2016 році сукупна частка Коломойського в ТРК "Студія 1 + 1" зросла з 52,843% до 57,534%, то на 30 червня 2017 року вона скоротилася до 24,8655%. Хоча Коломойського і раніше вказано єдиним кінцевим бенефіціаром.

Частка Ігоря Суркіса в ТРК в 2016 році зросла з 17,157% до 24,623%, а на середину минулого року склала 24,65595%.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА