08:35 09.02.2018

Нацполіція викрила посадових осіб Державної міграційної служби на відмиванні грошей і збуті наркотиків

3 хв читати
Нацполіція викрила посадових осіб Державної міграційної служби на відмиванні грошей і збуті наркотиків

У Національній поліції Києва і Черкаській області затримали сімох службовців Державної міграційної служби, які в змові з приватними фірмами створили корупційну мережу, пов'язану з видачею біометричних паспортів, також затриманих підозрюють у масштабній корупції і наркобізнесі, повідомляють в департаменті внутрішньої безпеки Національної поліції Києва.

"Керівництву Міністерства внутрішніх справ України стало відомо про факти злочинної діяльності окремих чиновників ДМС. Після детальної перевірки, проведеної працівниками Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, інформація знайшла своє підтвердження", - заявили в департаменті.

Користуючись службовим становищем, посадові особи певних структурних підрозділів ДМС налагодили корупційні схеми з відмивання грошей з керівниками приватних установ, що займалися прискоренням видачі закордонних паспортів. Її суть полягала в наступному: по законодавству, щоб отримати біометричний паспорт, громадянин повинен зареєструватися в електронній черзі, сформувати необхідний пакет документів в підрозділі ДМС і офіційно сплатити квитанцію в розмірі 557,32 гривень або 800,32 гривень - в залежності від бажаного терміну отримання документа.

Викриті посадові особи ДМС, домовившись попередньо з "партнером" - суб'єктом господарювання - надавали його клієнтам можливість отримати біометричний паспорт в обхід електронної черги в найкоротші терміни, однак за значно завищеною вартістю.

"Так, виготовлення документа позачергово за 22 робочих дня "коштувало" замовнику 3 тис. гривень, а за 1-2 робочих дні - 11 тис. гривень. Таким чином, службовці не тільки отримали незаконні доходи завдяки спланованим спекуляціям, але і штучно створили значні черги для бажаючих отримати біометричний паспорт в підрозділах міграційної служби. Як результат - бюджет держави недоотримав сотні тисяч гривень", - зазначили в Нацполіції.

За дорученням міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова департаментом внутрішньої безпеки НПУ було проведено низку оперативних заходів з викриття корумпованих службовців.

За матеріалами ДВБ НПУ в липні 2017 Головним слідчим управлінням НПУ, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України, розпочато кримінальне провадження за фактами отримання неправомірної вигоди і незаконного збагачення працівниками ДМС України.

Оперативниками було встановлено причетність до злочинних схем окремих керівників територіальних підрозділів ДМС в Києві та Черкаській області, де змовники організували наймасштабнішу "роботу". Окрім того, задокументовано майже 20 суб'єктів підприємницької діяльності, які надавали можливість платоспроможним клієнтам отримати необхідний документ поза відділом міграційної служби.

"За час нелегальної "співпраці" з бізнесменами викриті посадові особи значно примножили свої статки. Так, начальник одного з відділів ДМС в Києві, працюючи на посаді менше року, дозволив собі придбати автомобіль преміум-класу", - зазначили у відомстві.

Окрім того, в Нацполіції заявили, що цього ж чиновника і його спільника - посередника з клієнтами - оперативники внутрішньої безпеки НПУ викрили в причетності до виготовлення, зберігання та збуту наркотиків різних видів.

"Під час обшуку вилучили доказову документацію, чорнові записи та грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності. Вісім осіб затримано в порядку ст.208 КПК України" - йдеться в повідомленні.

Наразі тривають заходи щодо встановлення причетності інших працівників ДМС до корупційних схем і притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Також в Нацполіції відзначили, що за вказівкою А.Авакова, департамент внутрішньої безпеки отримав більше повноважень для боротьби з корупцією не тільки в Національній поліції, але і у всіх органах центральної виконавчої влади системи МВС. Таке рішення було підтримано Колегією МВС.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА