12:47 09.02.2018

НБУ пояснив перевірку рахунків співробітників каналу 1 + 1

5 хв читати
НБУ пояснив перевірку рахунків співробітників каналу 1 + 1

Нацбанк України за результатами форензик аудиту ПриватБанку компанією Kroll направив запит на інформацію про фінансові операції понад 6 тис. фізосіб, близько 50 з яких - це акціонери та керівники різного рівня медіахолдингу "1+1", що належить екс-власникам ПриватБанку, повідомила заступник голови центробанку Катерина Рожкова.

"У рамках розслідування було виявлено цілу серію дрібніших операцій, які можуть мати ознаки незаконних. Зокрема, ці операції можуть бути пов'язані з відмиванням коштів, ухиленням від сплати податків. Нацбанк зобов'язаний перевірити ці операції і або спростувати ці ознаки, або їх підтвердити", - заявила вона на брифінгу в Києві в п'ятницю.

К.Рожкова наголосила, що регулятор не має повноважень розкривати дані про цих фізосіб.

Коментуючи публікацію в Інтернеті документа з запитом про фінансові операції близько 50 пов'язаних з "1+1" фізичних осіб, заступник голови Нацбанку повідомила, що буде призначено розслідування. "Шукатимемо тих, хто допустив витік інформації", - наголосила вона, додавши, що документ у цій публікації не зареєстрований і має вигляд чернетки.

Заступник голови НБУ навела два приклади з операцій, що викликали підозри. В першому фізособа, використовуючи кредитну платіжну картку ПриватБанку, заплатила нею 622 млн грн за гру в казино за межами України, що, за словами К.Рожкової, саме по собі є нормальним. "Погашення кредиту здійснювалося фізособами на території України - це були дуже різні фізособи, абсолютно не пов'язані з власником картки: не родичі, не працівники. Аналіз фінансових операцій цих фізосіб засвідчив, що вони не мали офіційних джерел для надання такої фінансової допомоги для погашення кредиту. Це класичний приклад порушення законодавства", - пояснила представник регулятора.

Як другий приклад вона навела переведення близько $40 млн коштів держкомпанії в галузі енергетики через серію транзакцій на рахунки компаній, відкритих у кіпрській філії ПриватБанку, бенефіціарами яких були фізичні особи, "котрі фігурують у нашому списку". За її словами, далі кошти використовувалися фактично на особисті потреби цих фізосіб.

К.Рожкова додала, що серед інших підозрілих операцій, які потребують перевірки, - формування капіталу або субординованого боргу дочірніх компаній ПриватБанку в інших юрисдикціях.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

Заступник голови Нацбанку наголосила, що такі перевірки регулятора є його звичайною практикою і функцією, покладеною на нього законодавством. За її словами, минулого року за їх підсумками центробанк передав правоохоронним органам 33 пакети документів про фінансові операції великої кількості клієнтів понад 40 банків.

К.Рожкова зазначила, що за підсумками перевірок 2016 року Нацбанк виявив, що шахраї використовують персональні дані фізосіб без відома останніх, і закликала до обережності.

"Бази даних сьогодні ходять між різними компаніями: ми всі заповнюємо якісь дані, коли отримуємо бонусні картки, - це все інформація, якою можуть скористатися шахраї", - сказала заступник голови НБУ.

"Я не виключаю, що переважна частина цих операцій або не підтвердить ознак якихось незаконних дій, або не підтвердить того, що фізособи брали участь у цьому: їх могли використовувати, але ми маємо це перевірити", - заявила К.Рожкова.

Вона додала, що Нацбанк перевіряє не за критерієм професійної діяльності, а за критерієм незвичайності операції, зазначивши, що раніше вже були випадки, коли регулятор аналізував операції з ознаками шахрайства, пов'язані з іншими телеканалами.

8 лютого медіахолдинг "1+1 медіа", бенефіціаром якого є екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський, повідомив про запит, що надійшов банку від НБУ, про розкриття інформації про рух коштів на рахунках співробітників "1+1". Медіахолдинг розцінив його як тиск з боку найвищого керівництва країни та спроби політичного переслідування напередодні виборів.

Креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1+1", редактор телепрограми "Гроші" Олександр Дубинський у своєму блозі у Facebook розмістив копію запиту з переліком з понад 50 осіб, зазначивши, що в ньому також є представники студії "Квартал-95".

Згідно з копією документа, підставою для запиту є позапланова інспекційна перевірка ПриватБанку, а йдеться про всі банківські рахунки, відкриті зазначеними у списку особами в головному офісі банку та її кіпрській філії.

У свою чергу в Нацбанку у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" повідомили, що під час інспекційної перевірки ПриватБанку НБУ виявив низку транзакцій з ознаками правопорушень, після чого зробив понад 70 запитів за такими операціями за рахунками більше ніж 200 юросіб, а також осіб, які пов'язані або можуть бути пов'язані з ними.

Як повідомлялося, наприкінці червня минулого року генеральний директор групи "1+1 медіа" Олександр Ткаченко став власником частки у 22,4% в іноземному підприємстві "1+1 продакшн", яке, у свою чергу, володіє 30% ТОВ "Телерадіокомпанія (ТРК) "Студія 1+1". За його словами, він реалізував опціон, виданий йому акціонерами кілька років тому, після чого вирішив частину акцій передати працівникам "1+1". У результаті до складу співвласників "1+1 продакшн" із часткою по 0,1% увійшли, зокрема, Ольга Василевська-Смаглюк, Юрій Горбунов, О.Дубінський, Олександр Загородній, Алла Мазур, Руслан Сенічкін, Лідія Таран та інші.

На сайті "1+1" зазначається, що водночас І.Коломойський передав іще частину акцій на користь шести фізичних осіб, з опосередкованою участю кожної з них у ТРК "Студія "1+1" менше ніж 10%.

У результаті, якщо у 2016 році сукупна частка І.Коломойського в ТРК "Студія 1+1" зросла з 52,843% до 57,534%, то на 30 червня 2017 року вона скоротилася до 24,8655%. Хоча І.Коломойський і раніше зазначений єдиним кінцевим бенефіціаром.

Частка Ігоря Суркіса в ТРК у 2016 році зросла з 17,157% до 24,623%, а на середину минулого року становила 24,65595%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА