13:42 09.02.2018

Попереднє засідання у справі щодо вбивства Бузини продовжиться 22 лютого

3 хв читати

Підготовче засідання Шевченківського районного суду Києва у справі про вбивство журналіста Олеся Бузини продовжиться 22 лютого, колегія суддів не задовольнила клопотання захисту про відвід суддів і не прийняла самовідвід головуючого судді Євгена Сидорова.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідну ухвалу колегія суддів оголосила за клопотанням захисту про відвід складу суду і про розгляд справи судом присяжних, а також розглянувши самовідвід головуючого судді.

Через зайнятість суддів у інших процесах попереднє судове засідання перенесено на 10.00 22 лютого.

Оголошуючи рішення, суд зауважив, що розглянув клопотання захисту обвинувачуваних про відвід колегії суддів і не знайшов підстави для його задоволення. Що стосується призначення слухання справи судом присяжних, то, згідно з рішенням суду, це питання можна вирішувати на стадії судового розгляду, а не на попередньому засіданні. "Суд постановив у задоволенні заяви про відвід складу суду і заяви головуючого судді про самовідвід... відмовити", - йдеться в рішенні суду.

Коментуючи рішення суду, представник держобвинувачення, прокурор відділу прокуратури Києва Євген Шаповалов зазначив, що заявляти відвід і самовідводи є правом учасників процесу та судді. "Щоб у майбутньому не було сумнівів про його упередженість, зроблено заяву про самовідвід, яка складом суду не задоволена виходячи із законних підстав", - сказав він.

Прокурор пояснив, що на наступному судовому засіданні триватиме підготовче слухання у справі тим же складом колегії суддів.

Що стосується можливості розгляду справи судом присяжних, то, за словами прокурора, право на суд присяжних має бути реалізоване, і розгляд у такому форматі обов'язково проводитиметься.

"Це вирішуватиметься на наступному судовому засіданні", - пояснив Є.Шаповалов.

У свою чергу адвокат підозрюваних Андрій Федур висловив здивування, що суд у нарадчій кімнаті розглядав клопотання про відвід колегії суддів, яке захист не заявляв.

"Я добре пам'ятаю, що нікому із суддів, членів судової колегії та суду в цілому я відвід не заявляв, мої колеги також не заявляли. Але чомусь суд вийшов із нарадчої кімнати і розглядав начебто наше клопотання про відвід. Коли розпочинається з порушень судове засідання, так воно потім і закінчиться", - сказав він.

За словами А.Федура, захист не має наміру затягувати слухання справи.

Адвокат додав, що, на його думку, суд порушив принцип безперервності процесу, відклавши розгляд у зв'язку із зайнятістю в інших судових засіданнях.

Як повідомлялося, прокуратура Києва 28 листопада 2017 року направила цей обвинувальний акт для розгляду по суті до Шевченківського суду Києва.

О.Бузина був убитий 16 квітня 2015 року в Києві у дворі багатоквартирного будинку, в якому жив.

Двоє підозрюваних у скоєнні злочину - Андрій Медведько і Денис Поліщук - були затримані 18 червня. Д.Поліщук служив в зоні АТО в званні гвардії лейтенанта Збройних сил України, був командиром 54-го розвідувального батальйону. О.Медведько є учасником АТО, він проходив службу в складі батальйону МВС "Київ-2".

27 червня 2017 року захисник О.Медведька та Д.Поліщука Сергій Войченко заявив, що прокуратура Києва повідомила про завершення досудового розслідування справи про вбивство О.Бузини, після чого матеріали кримінального провадження були надані сторонам для ознайомлення.

Дії обвинувачених кваліфіковані за п.12 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) ч.2 ст. 28 (за попередньою змовою осіб, які заздалегідь домовилися про спільне вчинення злочину) та ч.1 ст.263 (незаконне зберігання зброї) КК України. Санкція цих статей передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА