21:53 12.02.2018

Саакашвілі у вівторок чекали в суді у справі про розстріли активістів Майдану в 2014 році

3 хв читати
Саакашвілі у вівторок чекали в суді у справі про розстріли активістів Майдану в 2014 році

Адвокат активістів Євромайдану Євгенія Закревська нагадала про запланований на вівторок допит екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі, який був у понеділок затриманий і повернений до Польщі по реадмісії.

"Завтра на 11.30 запланований допит Саакашвілі в Святошинському суді м.Києва у справі щодо розстрілу на Інститутській. Він офіційно викликаний як свідок", - написала Є.Закревська на своїй сторінці в соцмережі Facebook в п'ятницю.

За інформацією адвоката, М.Саакашвілі міг прояснити так звану "версію" грузинських снайперів - з його свідчень могло стати зрозуміло, "чи можна вірити "свідкам", про яких заявляє захист беркутівців (власне "грузинських снайперів").

Як повідомлялося, Святошинський районний суд Києва планував допитати 13 лютого екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі у справі за обвинуваченням п'яти колишніх співробітників спецпідрозділу МВС "Беркут" у вбивствах активістів Майдану в лютому 2014 року.

Таке рішення було прийнято в зв'язку з тим, що два громадянина Грузії Коба Нергадзе і Олександр Ревазішвілі згадують М.Саакашвілі в фільмі, який був показаний на одному з італійських телеканалів.

"З клопотанням допитати Міхеїла Саакашвілі виступила сторона обвинувачення, оскільки в "італійському відео", на якому фігурують так звані "грузинські снайпери", ці люди вказують на Саакашвілі як на особу, яка безпосередньо було координатором цих подій. Він був очевидцем, учасником Майдану, тому вони вважають за необхідне його допитати", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один з адвокатів екс- "беркутівців" Олександр Горошинський.

Окрім того, за словами адвоката, прокурори доклали до свого клопотання заяву М.Саакашвілі, в якій екс-президент Грузії висловлює готовність дати свідчення.

О.Горошинський також повідомив, що за клопотанням захисту екс- "беркутівців" Святошинський суд направив до Міністерства юстиції України запит про організацію допиту К.Нергадзе і О.Ревазішвілі в порядку міжнародно-правової допомоги, і тепер це відомство повинне здійснити відповідні кроки. Згідно з процедурою, Мін'юст України тепер повинен звернутися до Міністерства юстиції Вірменії, оскільки зазначені особи перебувають на території цієї країни.

У листопаді 2017 року італійський "Canale 5", що входить в медіахолдинг Mediaset S. p.A. колишнього прем'єра Італії Сильвіо Берлусконі, показав фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини". Він зустрівся з трьома громадянами Грузії К.Нергадзе, О.Ревазішвілі і Залогі Кваратескелія, які стверджують, що нібито саме вони є виконавцями наказів про розстріли і учасників Майдану, і співробітників "Беркута".

19 грудня 2017 року Святошинський суд задовольнив клопотання захисту екс- "беркутівців" про допит К.Нергадзе і О.Ревазішвілі у справі щодо вбивств активістів Майдану.

10 січня 2018 роки після допиту в Управлінні СБУ в Києві екс-президент Грузії М.Саакашвілі повідомив, що його допитали у справі про розстріли на Майдані в зв'язку з "фактами" з передачі на італійському телеканалі. Він заявив, що інформація про так званих "грузинських снайперів" на Майдані взимку 2014 року не відповідає дійсності.

"Це російська історія, що нібито я, будучи президентом Грузії, дав вказівку привезти сюди снайперів і розстріляти людей на Майдані. Тільки я вже не був президентом Грузії в цей час і приїжджав сюди як пересічний громадянин", - зазначив він.

"Ніяких грузинських снайперів немає, є найняті Росією актори, грушники або якісь їхні там інші шпигуни, і італійський канал з подачі російської пропаганди зробив про це передачу. Після чого в Україні перевіряють зараз ці факти, і витрачаються ресурси на перевірку фактів російської пропаганди . Так ось моя їм порада - потрібно просто зловити тих людей, які розстрілювали людей на Майдані. Ці люди в основному, я впевнений, ходять Україною, вони навіть, може бути, працюють в цих органах (при цьому М.Саакашвілі зазначив на будівлю управління СБУ - ІФ) ", - підкреслив екс-президент Грузії.

Матеріал італійського телеканалу використовують також адвокати Віктора Януковича в якості доказів сторони захисту в процесі в Оболонському суді Києва за обвинуваченням екс-президента України в державній зраді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА