09:13 13.02.2018

Саакашвілі у вівторок очікували в суді у справі про розстріли активістів Майдану в 2014 році

3 хв читати
Саакашвілі у вівторок очікували в суді у справі про розстріли активістів Майдану в 2014 році

Адвокат активістів Євромайдану Євгенія Закревська нагадала про запланований на вівторок допит екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі, якого в понеділок затримали і повернули до Польщі за реадмісією.

"...на 11:30 заплановано допит Саакашвілі в Святошинському суді м. Києва у справі розстрілу на Інститутській. Він офіційно викликаний як свідок", - написала Є.Закревська на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За інформацією адвоката, М.Саакашвілі міг прояснити так звану "версію" грузинських снайперів - з його показів могло стати зрозуміло, чи "можна вірити "свідкам", яких заявляє захист беркутівців (власне "грузинських снайперів").

Як повідомлялося, Святошинський районний суд Києва планував допитати 13 лютого екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" М.Саакашвілі у справі за обвинуваченням п'яти колишніх працівників спецпідрозділу МВС "Беркут" у вбивствах активістів Майдану в лютому 2014 року.

Таке рішення було ухвалене з огляду на те, що два громадяни Грузії Коба Нергадзе та Олександр Ревазішвілі згадують М.Саакашвілі у фільмі, який було показано на одному з італійських телеканалів.

"Із клопотанням допитати Міхеіла Саакашвілі виступила сторона обвинувачення, оскільки в "італійському відео", в якому фігурують так звані грузинські снайпери, ці люди вказують на Саакашвілі як на особу, яка безпосередньо була координатором цих подій. Він був очевидцем, учасником Майдану, тому вони вважають за необхідне його допитати", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один з адвокатів екс-беркутівців Олександр Горошинський.

Крім того, за словами адвоката, прокурори долучили до свого клопотання заяву М.Саакашвілі, в якій екс-президент Грузії висловлює готовність надати свідчення.

О.Горошинський також повідомив, що за клопотанням захисту екс-беркутівців Святошинський суд направив до Міністерства юстиції України запит про організацію допиту К.Нергадзе та О.Ревазішвілі в порядку міжнародно-правової допомоги, і тепер це відомство має здійснити відповідні кроки. Згідно з процедурою, Мін’юст України тепер має звернутися до Міністерства юстиції Вірменії, оскільки зазначені особи перебувають на території цієї країни.

У листопаді 2017 року італійський Canale 5, що входить до медіахолдингу Mediaset S. p.A. колишнього прем'єра Італії Сільвио Берлусконі, показав фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини". Він зустрівся з трьома громадянами Грузії К.Нергадзе, О.Ревазішвілі та Залогі Кваратескелія, які стверджують, що начебто саме вони є виконавцями наказів про розстріли і учасників Майдану, і працівників "Беркута".

Святошинський суд 19 грудня 2017 року задовольнив клопотання захисту екс-беркутівців про допит К.Нергадзе та О.Ревазішвілі у справі щодо вбивств активістів Майдану.

Після допиту в Управлінні СБУ в Києві 10 січня 2018 року екс-президент Грузії М.Саакашвілі повідомив, що його допитали у справі про розстріли на Майдані у зв'язку з "фактами" з передачі на італійському телеканалі. Він заявив, що інформація про так званих грузинських снайперів на Майдані взимку 2014 року не відповідає дійсності.

"Це російська історія, що начебто я, будучи президентом Грузії, дав вказівку привезти сюди снайперів і розстріляти людей на Майдані. Тільки я вже не був президентом Грузії в цей час і приїжджав сюди як пересічний громадянин", - зазначив він.

"Ніяких грузинських снайперів немає, є найняті Росією актори, ГРУшники або якісь їхні там інші шпигуни, і італійський канал із подання російської пропаганди зробив про це передачу. Після чого в Україні перевіряють зараз ці факти і витрачаються ресурси на перевірку фактів російської пропаганди. Так от моя їм порада - треба просто впіймати тих людей, хто розстрілював людей на Майдані. Ці люди переважно, я впевнений, ходять по Україні, вони навіть, можливо, працюють у цих органах (при цьому М.Саакашвілі вказав на будівлю управління СБУ - ІФ)", - наголосив екс-президент Грузії.

Матеріал італійського телеканалу використовують також адвокати Віктора Януковича як докази сторони захисту в процесі в Оболонському суді Києва за обвинуваченням екс-президента України в державній зраді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА