17:24 14.02.2018

Прокуратура проситиме про арешт Труханова та його заступника з альтернативою застави - Холодницький

4 хв читати
Прокуратура проситиме про арешт Труханова та його заступника з альтернативою застави - Холодницький

Прокуратура проситиме суд визначити запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в сумі 50 млн грн для мера Одеси Геннадія Труханова, 30 млн грн - для його заступника Павла Вугельмана.

"Прокуратура клопотатиме про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із внесенням застави в 50 млн грн для одеського міського голови, 30 млн - для його заступника та 10 млн кожному з інших учасників зазначеної схеми", - сказав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький журналістам у середу в Києві.

За словами керівника САП, мер Одеси та його заступник наразі перебувають у НАБУ, з ними тривають слідчі дії. Н.Холодницький зазначив, що вони та їхні захисники ознайомлені з підозрами, вручено клопотання про обрання запобіжного заходу.

Н.Холодницький уточнив, що підозри вручено вісьмом особам. "Загалом оголошено 8 підозр, із них п'ятеро осіб - це службові посадові особи Одеської міської ради, двоє - керівники та засновники підприємств, які, на думку слідства, брали участь у схемі, й людина, яка робила оцінку зазначених приміщень", - повідомив він.

Керівник САП уточнив, що шістьох осіб затримано, ще двох шукають.

За словами Н.Холодницького, справа перебуває в Солом'янському районному суді Києва, і суд у середу обиратиме запобіжний захід.

"Сподіваюся, що буде сьогодні стосовно одеського міського голови вже клопотання доставлено до Солом'янського районного суду, чекаємо розподілу на конкретного суддю. І сподіваємося також встигнути направити клопотання про запобіжний захід його заступнику", - пояснив прокурор.

Він додав, що "слідство інкримінує" цим особам завдання збитків державі в сумі 185 млн грн.

Як повідомлялося, у жовтні 2016 року Одеська міськрада викупила адміністративний корпус колишнього заводу "Краян" за 185 млн грн. У будівлю після ремонту планувалося перемістити всі структурні підрозділи мерії, які нині розташовані в різних частинах Одеси. Це, на думку мерії, дало б змогу заощадити щонайменше 15 млн грн на рік на оплату комунальних послуг, а також вивільнило б близько 20 тис. кв. м приміщень у центрі міста, які можуть бути продані або передані в оренду.

12 січня 2018 року Генеральна прокуратура України спільно з НАБУ повідомила про підозру депутату Одеської облради та його спільнику за пропозицію дати хабар у розмірі $500 тис. працівнику НАБУ. За інформацією правоохоронців, депутат облради мав намір дати хабар представнику НАБУ за зняття арешту з рахунків суб'єкта госпдіяльності (бенефіціаром якого є депутат Одеської облради) в сумі 185 млн грн та уникнення конфіскації заарештованих коштів.

У свою чергу в НАБУ уточнили, що хабар співробітнику НАБУ пропонувався в обмін на зняття арешту з рахунків ТОВ, задіяного, за даними слідства, в корупційній схемі із заволодінням коштами бюджету міста Одеса. "Йдеться про гроші, отримані від продажу мерії Одеси будівлі за завищеними цінами... Нагадуємо, зазначену будівлю у складі цілісного майнового комплексу державного підприємства "Завод "Краян" на початку 2016 року було продано за 4 млн грн, а у вересні того ж року її придбала Одеська мерія вже за 185 млн грн", - йшлося в повідомленні бюро.

13 лютого детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру чотирьом чиновникам мерії Одеси - меру Г.Труханову, віце-меру П.Вугельману, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василю Шкрябаю й директору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектру - в скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці особи можуть бути причетні до схеми заподіяння збитків бюджету Одеси через купівлю будівлі ДП "Завод "Краян".

14 лютого детективи НАБУ і прокурори САП затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" (Київ) Г.Труханова і П.Вугельмана. Наразі з усіма підозрюваними виконуються слідчі та процесуальні дії, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

У свою чергу Г.Труханов заявив про свою невинуватість і про те, що не має наміру переховуватися. "Офіційно заявляю, що не маю наміру ні від чого переховуватися. Тим паче, що правда й закон - на моєму боці. Крім того, перервавши відрядження, я попросив свого адвоката офіційно зв'язатися з НАБУ і повідомити про час мого приїзду, щоб уникнути подальших спекуляцій. Як одеський міський голова, котрий двічі отримав вотум довіри від одеситів, офіційно заявляю, що всі рішення, ухвалені міською радою та виконавчим комітетом, відповідали й відповідають букві закону", - йдеться в заяві мера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА