Події

Дружина Захтея закликала владу України до обміну всіх політв'язнів Криму

Дружина засудженого російським судом у тимчасово окупованому Криму Андрія Захтея Оксана закликає українську владу активізувати зусилля щодо обміну політв'язнями.

Як повідомляє у п'ятницю "Еспресо.TV", в ефірі однойменного телеканалу вона зазначила, що шокована вироком суду, через який її чоловік тепер має провести 6 років і 6 місяців у колонії суворого режиму, адже він пішов на співпрацю з російським слідством і виконав усі зобов'язання, яких від нього вимагали.

При цьому О.Захтей запевнила, що її чоловік ні в чому не винен і нікого не продавав і не "здавав". Вона додала, що захист А.Захтея подаватиме апеляцію.

"Прошу всіх, щоб допомогли, щоб наш уряд порушував питання про обмін усіх політв'язнів, адже там уже буде багато справ, уже понад 60 політв'язнів", - наголосила О.Захтей.

Раніше у п'ятницю "Інтерфакс" (Interfax.ru) повідомляв, що Верховний суд Криму визнав громадянина України Андрія Захтея винним у підготовці диверсій на півострові у 2016 році й засудив до шести з половиною років колонії суворого режиму. "Призначити покарання (...) у вигляді позбавлення волі на термін шість років і шість місяців з відбуванням у виправній колонії суворого режиму", - сказав суддя Сергій Погребняк.

ВС Криму зарахував у цей термін більше ніж півтора року, які українець провів під вартою.

Справа 42-річного А.Захтея розглядалася в суді в особливому порядку й у закритому режимі. Журналісти були присутні лише під час оголошення результативної частини вироку.

За даними Федеральної служби безпеки Росії, 7 і 8 серпня 2016 року спецслужба запобігла спробі прориву з української території в Криму диверсійно-терористичних груп, загинули російський військовий і співробітник ФСБ, затримали кількох українців, зокрема А.Захтея. Під час огляду запасного колеса в автомобілі А.Захтея, за інформацією російської спецслужби, було виявлено три кілограми вибухівки та гранати.

Міністерство оборони України спростувало інформацію про те, що затримані в Криму люди є українськими агентами.

Родичі А.Захтея говорили, що він звичайний таксист, який працює на півострові.

Українець спочатку через своїх захисників заявляв, що зізнання у нього вибивали, катуючи струмом, але пізніше - влітку 2017 року - погодився на угоду зі слідством і відмовився від послуг найнятих адвокатів.

Суд визнав українця винним за частиною 1 статті 30 та частиною 2 статті 281 (підготовка до диверсії в складі організованої групи або яка спричинила тяжкі наслідки), частиною 3 статті 222 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені у складі організованої групи), за статтею 324 (придбання або збут офіційних документів і державних нагород) і частиною 3 статті 327 КК Росії (використання завідомо підробленого документа).

А.Захтей - уродженець Львівської області України - останні роки жив у кримському місті Саки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ