11:31 19.02.2018

Аваков ініціює припинення охорони судів поліцейськими і гвардійцями

3 хв читати
Аваков ініціює припинення охорони судів поліцейськими і гвардійцями

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обурений тим, що суд відпустив на поруки народних депутатів чоловіка, який поранив поліцейського під час охорони Солом’янського районного суду Києва, через що має намір внести проект постанови про припинення функцій охорони судів із боку Нацполіції та Нацгвардії, а також просить прем'єр-міністра Володимира Гройсмана скликати позачергове засідання уряду.

"Зранку звернувся до прем'єр-міністра з проханням скликання позачергового засідання Кабміну. (...) В нинішніх умовах фактичного саботажу суддів і судової адміністрації вноситиму проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції та Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо в перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібним проступком!", - написав глава МВС на сторінці у Facebook у понеділок.

А.Аваков нагадав, що суддя Шевченківського райсуду Києва "відпустив з-під арешту людину, що завдала вогнепального поранення поліцейському в той час, коли він охороняв суд від вторгнення туди радикалів" (йдеться про інцидент біля будівлі Солом’янського райсуду Києва 15 лютого, коли суд обирав запобіжний захід міському голові Одеси Геннадієві Труханову - ІФ). "Суд, по суті, схвалив стрільбу в поліцейського, визнавши це не тяжким злочином. Це огидне рішення зобов'язує мене як міністра, у віданні якого перебуває Національна поліція та Нацгвардія, вжити адекватних заходів реагування", - наголосив він.

Зокрема, глава МВС вимагає від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі рішення судді, від прокуратури та Апеляційного суду - негайно ухвалити "справедливе рішення" за фактом завдання вогнепального поранення поліцейському.

Він також зазначив, що, відповідно до ст. 160 закону України про судоустрій і статус суддів, відповідну охорону судів має здійснювати створена спеціальна служба судової охорони. "Створення цієї служби який рік саботується працівниками Державної судової адміністрації", - додав він і анонсував свій намір внести проект постанови про припинення функцій охорони судів працівниками Нацполіції та Нацгвардії.

У свою чергу департамент комунікації Національної поліції з посиланням на голову Нацполіції Сергія Князєва повідомляє, що в 2017-2018 роках в Україні було майже 70 тис. масових заходів, понад 700 з яких закінчилися сутичками зі співробітниками поліції.

"Лише за минулий рік під час забезпечення безпеки таких масових заходів постраждали майже 1,5 тис. поліцейських. Зокрема, такі випадки мали місце під час охорони публічного порядку в рамках судових засідань", - наголошується в повідомленні.

Говорячи про випадок із пораненням поліцейського біля Солом’янського райсуду Києва, С.Князєв висловив сподівання, що прокуратура подасть апеляцію на рішення суду про звільнення підозрюваного на поруки.

Голова Нацполіції також закликав Державну судову адміністрацію створити власну систему охорони приміщень судів, як це передбачено законом.

Як повідомлялося, 15 лютого під час обрання запобіжного заходу Г.Труханову біля будівлі Солом’янського райсуду Києва періодично виникали сутички. Того дня до районного управління поліції було доставлено 36 активних учасників сутичок біля суду, серед них - чоловіка, який застосував вогнепальну зброю і поранив поліцейського.

За інформацією народного депутата Єгора Соболєва, Шевченківський райсуд Києва відпустив трьох учасників сутичок на поруки нардепів: активіста руху "Визволення" Олександра Федорченка (позивний "Брест"), добровольця "Донбасу" Миколу Чудовського (позивний "Чудо"), добровольця з Грузії Луку Чхетія (позивний "Лука"). За інформацією ЗМІ, один із них міг ранити поліцейського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА